ABS werkt naar digitaal enquêteren voor meer efficiëntie

Frontfoto 3Binnenkort zal het Algemeen Bureau voor de Statistiek in Suriname (ABS) veel sneller zijn enquêteonderzoek kunnen verrichten en kunnen overgaan tot het presenteren van de resultaten hiervan. Dit is in ieder geval de bedoeling van de implementatie van het gebruik van een digitaal systeem van enquêteren, met software van de World Bank Group genaamd ‘Survey Solutions Capi Software’. De informatie zal niet alleen efficiënter en sneller vergaard kunnen worden, het hele proces van verwerking krijgt met dit systeem een boost. Het ABS wordt met de digitale aanpak helemaal bij de tijd gebracht. Pen en papier zullen uiteindelijk tot het verleden moeten gaan behoren.
De eerste pilot in het gebruik van de software zal in de periode april/mei plaatsvinden wanneer de bedrijventelling in Suriname van start gaat. Één van de districten en een specifiek ressort daarin, zullen worden uitgekozen om de software in de praktijk uit te testen. Dit zegt de directeur van het ABS, Iwan Sno. Het enquêteren zal via tablets geschieden, waarbij het systeem corrigerend kan optreden bij tegenstrijdige of niet correct ingevoerde informatie. Ook kan het onnodige vragen automatisch skippen. Er is nog enige onduidelijkheid met betrekking tot waar de verkregen informatie naartoe verzonden zal worden. De World Bank heeft een server ter beschikking hiervoor. Sno meent echter dat het uit veiligheidsoverwegingen, aangezien het gevoelige informatie van burgers en instanties betreft, beter is als het ABS over een eigen server beschikt waarnaartoe de informatie kan worden opgeladen. Dit punt is momenteel in bespreking.
Vrijdag hebben de ABS-medewerkers de intensieve ‘Survey Solutions’ Software training na een week afgesloten. De training werd aangeboden door de World Bank, die deze software zelf ook gebruikt. De software en de training zijn door de World Bank gratis beschikbaar gesteld aan Suriname. Werknemers van niet alleen het statistiekbureau van Suriname, maar ook die van Belize, hebben meegedaan aan de training waarvoor zij een certificaat in ontvangst mochten nemen.

error: Kopiëren mag niet!