Parmessar stapt uit DNA

Assembleelid Rabin Parmessar heeft donderdagavond voor de tweede keer afscheid genomen als lid van De Nationale Assemblee (DNA). Hij zal zich nu volledig concentreren als algemeen directeur bij de NV Energie Bedrijven Suriname (NV EBS). Parmessar zei dat hij geroepen is om elders zijn krachten te geven. In zijn plaats komt Roche Hopkinson, die bij de afgelopen verkiezingen amper 282 stemmen heeft kunnen bemachtigen. “EBS is een hele grote uitdaging. De transformaties die daar ondernomen moeten worden, zijn niet mals. De klantvriendelijkheid, de betrouwbaarheid en al de zaken waarover wij gesproken hebben, het is onze plicht om ze te realiseren. Het is onze plicht om te laten zien dat het staatsbedrijf ook efficiënt, effectief, dynamisch en op transparante wijze kan functioneren”, zei Parmessar in het parlement. Als directeur bij het staatsbedrijf zal Parmessar per jaar een salaris van 18 maanden, dus 18 maal SRD 35.000, verdienen. In de vorige periode heeft hij zijn zittingstermijn ook niet afgemaakt. Hij werd minister van Openbare Werken. Deze keer heeft hij zijn zetel verruild voor directeurschap bij de EBS.
Deskundigheid NDP-fractie afgenomen
De Nationale Assemblee verliest een harde werker en iemand met veel ervaring. Met het vertrek van Parmessar is de deskundigheid binnen de NDP-fractie sterk afgenomen. Slechts de leden Andre Misiekaba, Jenny Simons, Melvin Bouva, Amzad Abdoel, Rachied Doekhie, Frederik Finisie, Patrick Kensenhuis, Remi Tarnadi en Jenny Warsodikromo beschikken over parlementaire ervaring. Hiervan hebben slechts enkelen een hoge of academische opleiding. De overige 17 leden zijn allen nieuwkomers en bestaat grotendeels uit laag of middelbaar opgeleiden. Hopkinson zelf is ex-politieambtenaar en was na de verkiezingen te werk gesteld op het kabinet van de president. Samen met Rajiv Ramsahai uit Commewijne, die al enkele maanden in het college zit, zal hij één van de jongste leden zijn in de parlementaire geschiedenis. Ze zijn beiden van de NDP. Het parlement zal het Centraal Hoofdstembureau Suriname (CHS) moeten laten weten dat er een vacature is. Het CHS op zijn beurt moet het hoofdstembureau – in dit geval van Paramaribo – informeren, dat vervolgens moet vaststellen wie de vacature moet bezetten. Hopkinson is ook ex-jeugdparlementariër.
Hindoestaanse kiezers beetgenomen?
De politicus Parmessar was tijdens de verkiezingen van 2005 en 2010 een favoriet onder de Hindoestaanse kiezers, die door bepaalde uitlatingen ervan uitgingen dat hij de presidentskandidaat van de paarse partij was. Uiteindelijk liep het anders af en vonden de kiezers dat zij beet waren genomen. Bij de verkiezingen van 2015 behaalde hij slechts 783 stemmen. Door de kracht van zijn partijvoorzitter, Desi Bouterse, werd hij naar binnen ‘getrokken’.
Drastische terugval in aantal stemmen
Parmessar is drastisch teruggevallen in het aantal stemmen dat hij in de voorgaande jaren heeft weten te krijgen. De politicus kreeg in vergelijking met 2010, 4.222 stemmen minder in 2015 en bleef steken op 783 stemmen. Vergelijkend met de verkiezingen van 2005, waar hij slechts 863 stemmen kreeg, kan geconcludeerd worden dat de politicus sterk door de kiezers is afgewezen. Door de sterke kracht van zijn partijvoorzitter Desi Bouterse, kon de EBS-directeur uitkijken naar een zetel in De Nationale Assemblee (DNA).
FR

error: Kopiëren mag niet!