Ramnandanlal: CBvS moet dollars productief en niet consumptief aanwenden

Ramnandanlal bij infodag valutaveilingen (2)Gewezen parlementslid Henk Ramnandanlal (Palu) zegt dat het hem zorgen baart dat de governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Glenn Gersie, heeft aangegeven dat de regering bezig is om geld te lenen bij multilaterale organisaties om de reserves van de bank aan te vullen en dit voor consumptieve aanwending. Deze mededeling deed Gersie tijdens de informatiedag over de op handen zijnde valutaveilingen afgelopen woensdag in de KKF. “Daar ben ik zeker een tegenstander van. Zeker het politiek huis waar ik vandaan kom, is een ferme tegenstaander van geld lenen om dit consumptief te besteden. We moeten geld lenen om te investeren en met name in de exportproductie”, stelt hij.
Devaluatie door valutaveilingen
Ons geld gaat volgens Ramnandanlal door het toepassen van valutaveilingen in eerste instantie devalueren. “We kijken tegen een devaluatie aan bij de eerste veiling.” Ramnandanlal verwacht dat in elk geval voor de eerste 3 tot 4 veilingen er sprake zal zijn van devaluatie. Je zal volgens hem de prijzen in de winkels gelijktijdig zien meestijgen, waardoor de consumptie minder zal worden en mogelijk ook de behoefte aan dollars om te importeren. Een soortgelijk effect zal er zijn op de productie vanwege de verhoogde productiekosten. Alleen de exportproductie zal profiteren, omdat hun product voor het buitenland goedkoper gaat worden enerzijds en ze voor hun dollars anderzijds meer zullen ontvangen. “Aangezien onze economie geen productie-exporteconomie is, zal dat effect echter marginaal zijn”, aldus Ramnandanlal.
Dollars liever investeren in exportproductie
Men kan volgens de politicus ook interveniëren door dollars te investeren in de productiesector. “Je brengt dollars in de samenleving en het heeft effect binnen 1 tot 2 jaar, met name de exportproductie zal toenemen. “Nu besteedt men het consumptief door te interveniëren met geen enkel ander effect.” De vraag die ook gesteld moet worden, is volgens hem of de CBvS voldoende heeft om aan de vraag naar valuta te voldoen. “Het gaat om vraag en aanbod. Vooralsnog hebben andere interventies van de CBvS niet geholpen. Dus ik heb er weinig hoop in dat de interventie via de valutaveiling gaat werken. Uiteindelijk gaat het erom draaien of de hoeveelheid die geveild gaat worden aan de vraag in de samenleving zal beantwoorden. Tot nu toe hebben we gezien dat het niet heeft voldaan. Mijn standpunt is dat dit niet de enige manier van interveniëren is”, aldus de politicus.

error: Kopiëren mag niet!