Sobere herdenking Revo-dag

De nationale commissie ter herdenking 25 februari 1980 is belast met het organiseren van activiteiten in verband met de 36ste herdenking van de revolutie. De voorzitter van de commissie, Radjen Ramdien, geeft aan dat op 24 februari in de avond de president van de Republiek Suriname de traditionele kranslegging zal doen bij het monument van de Revolutie aan de Waterkant. “Door de commissie zullen er op 25 februari zelf geen andere activiteiten georganiseerd worden”, stelt Ramdien. Volgens de commissievoorzitter is de financiële situatie onder andere één van de redenen waarom er geen andere zaken georganiseerd worden. “Het organiseren gaat allemaal met geld gepaard en dit jaar wordt het dus sober gehouden. De commissie is overigens belast met de herdenking en niet het organiseren van feestelijkheden. Individuele organisaties zijn echter vrij het een het ander te organiseren. De organisaties vragen vaak genoeg naar een donatie, maar ik moet wel kijken als het budget het toelaat”, aldus Ramdien. Tot nu toe is de commissie nog niet benaderd voor een dergelijk verzoek.
Vorig jaar tijdens de 35-jarige viering, heeft de regerende Nationale Democratische Partij (NDP) Revo-dag, die al geruime tijd bekend staat als Dag der Bevrijding en Vernieuwing, groots herdacht met een massameeting. Middels het leggen van kransen en het aanmaken van een fakkel werd deze dag ingeluid rond middernacht. Ook werd president Desi Bouterse gehuldigd met een medaille voor zijn aandeel als leider van de revolutie. Duizenden mensen uit het heel land kwamen op de been voor deze plechtigheid. Dit jaar is het 36 jaar geleden dat op 25 februari 1980 een coup werd gepleegd.

error: Kopiëren mag niet!