Rusland: “Nog geen besluit NPS over ondersteuning PL in rechtszaak tegen CHS”

De Nationale Partij Suriname (NPS) heeft nog geen besluit genomen of zij de rechtszaak van de Pertjajah Luhur (PL) tegen het Centraal Hoofdstembureau (CHS) gaat ondersteunen. Dit zegt partijvoorzitter Gregory Rusland aan Dagblad Suriname. De politicus benadrukt dat hij op dit moment nog niet met PL-topman Paul Somohardjo heeft gesproken over deze kwestie. “Wij hebben onze juristen die de zaak volgen en natuurlijk de leiding adviseren wat zij moeten doen.” De parlementariër benadrukt dat de groene partij op zich nog niet zover is een nieuwe case bij de rechter in te dienen, omdat de partij zelf nog niet alle informatie over de afgelopen megarechtszaak binnen heeft. De PL heeft van de week weer een kort geding aangespannen tegen het CHS. Van het CHS zal afgedwongen worden dat het zijn taken uitvoert, namelijk het voorzien in de opengevallen vacatures door de terugroeping van de twee overlopers, Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan, volgens de Wet Terugroeping Volksvertegenwoordigers. ‘We zijn niet zuinig voor het recht’, aldus PL-voorzitter Paul Somohardjo tegenover Dagblad Suriname. Inmiddels heeft hij meer dan 5 kortgedingzaken aanhangig gemaakt. Volgens Somohardjo is hij geen toerist, die wat alle ongrondwettelijke zaken die plaatsvinden gaat zitten toekijken en deze op zijn beloop laten.
CHS mag niet beoordelen over terugroeping
Advocaat Gerold Sewcharan, die de VHP, NPS, PL en de DNA-kandidaten Barkat Mohabali en Prim Sardjoe juridisch bijstaat, heeft tijdens een persconferentie eerder ingehakt op de bevoegdheden en werkwijze van het Centraal Hoofdstembureau. Volgens Sewcharan is het opmerkelijk dat er steeds een verkeerd beeld van de stand van zaken gepresenteerd wordt door de tegenpartij. Kantonrechter Siegline Wijnhard heeft volgens hem bij haar recent vonnis in de megarechtszaak vier belangrijke punten opgeworpen. “Het meest belangrijke is dat de rechter aangeeft dat de kiesregeling terecht, zoals de eisers stellen, het Centraal Hoofdstembureau het recht niet toekent om zelf te beoordelen of terugroeping van de PL-dissidenten Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan op rechtsgeldige wijze is geschied. Het verweer van het CHS, dat het CHS reeds bijeen is gekomen om te voorzien in de vacatures en het ten aanzien daarvan reeds een standpunt heeft bepaald, wordt daarom verworpen.” De advocaat benadrukte dat de overweging van deze rechter uitermate belangrijk is, omdat het CHS beweerd heeft dat hem de bevoegdheid toekomt om de terugroeping op de rechtsgeldigheid te beoordelen. Volgens hem hebben ook andere mensen uit de gemeenschap, waaronder juristen, dit ook gezegd. “Wat zien wij nu? Nu zien wij dat de rechter zegt dat het CHS die bevoegdheid niet toekomt. Dat betekent dat het CHS met de opstelling, die zij tot nu toe heeft genomen, in strijd met de wet heeft gehandeld”, aldus de advocaat. Hij adviseerde zijn cliënten de strijd niet op te geven en wederom een rechtszaak in te dienen
Ingespeeld op hiaten
Gedurende de megarechtszaak, waarbij behalve het ledenkorps van het CHS, de‎ president en de dc’s van Saramacca en Wanica waren gedagvaard, is gebleken dat het CHS niet de bevoegdheid heeft om te oordelen. Dit is duidelijk naar voren gebracht door de rechter. Maar de stukken, waaruit blijkt dat de partijraad Sapoen en Chitan heeft teruggeroepen, waren volgens Somohardjo niet ingediend bij de megarechtszaak. Deze keer is dat wel het geval. De zaak is maandag ingediend. Volgens Somohardjo is deze keer goed ingespeeld op de hiaten.
FR

error: Kopiëren mag niet!