Nog geen cijfermateriaal over aantal zwangere vrouwen besmet met Zika

Nog geen cijfermateriaal over aantal zwangere vrouwen besmet met ZikVolgens waarnemend directeur van Volksgezondheid, Maureen van Dijk, is er ten aanzien van zwangere vrouwen nog geen update gegeven over hoeveel van hun besmet zijn met het Zika-virus. Men is een beetje voorzichtig om aan te geven hoeveel gevallen er zijn. “We weten wel dat er zwangere vrouwen zijn die het Zika-virus hebben, maar hoeveel dat in totaal is, weten we nog niet”, stelt Van Dijk.
Microcefalie, insecticiden en Zika-virus
De laatste berichten rondom zwangere vrouwen is dat men nu in Brazilië vermoedt dat ook een mogelijke oorzaak van microcefalie het gebruik van pesticiden zou zijn. Volgens van Dijk zijn er bekende oorzaken van microcefalie, waaronder pesticiden, maar vanwege het beleid van het ministerie dat draait om veilig moederschap, worden zaken niet zomaar aangenomen. “We zijn dus voorzichtig met bepaalde berichten. Zolang er niet officieel een bericht komt, tenminste van het ministerie van Volksgezondheid van Brazilië, zullen wij niet afwijken van de adviezen die er tot nu toe zijn gegeven. Zodra er officieel bericht is dat er geen relatie is tussen de zwangerschap, microcefalie en het Zika-virus zullen we een ander aanpak overwegen.” Tot nog toe gaan de onderzoekingen hieromtrent door. “Sowieso, al ben je niet zwanger moet je de overdracht van het virus stoppen. We moeten dus ervoor waken niet geprikt te worden”, zegt de waarnemend directeur.
Blij met het verloop Zika campagne
“We zijn blij dat de samenwerking met andere instanties steeds vlotter verloopt. Er is geld om het werk uit voeren en materiaal aan te schaffen. Wanneer de milieu-inspecteurs het veld in gaan samen met de bestuursdienst, worden ze ook op een goede manier ontvangen door de bevolking.” Andere instanties die in het begin niet meededen met de voorlichting, doen dat nu wel. “Ik sprak met een DNA-lid dat aangaf te vinden dat de campagne toch niet groot genoeg gebeurt als men zo willen. Het kan dat men die indruk krijgt. Milieu-inspectie probeert overal waar er meldingen hulp te bieden. Er waren meldingen vanuit Kwamalasamoetoe. Milieu inspectie is erop af gegaan en ze hebben gezien dat het meevalt, doordat er niet veel muskieten en geen noemenswaardige broedplaatsen zijn aangetroffen. Ze hebben toch bespuitingen gedaan”, aldus Van Dijk .

error: Kopiëren mag niet!