Platform van Buurtorganisaties wil graag bijdrage leveren

Een buurtorganisatie houdt zich bezig met alles dat in de buurt gedaan kan worden om de buurt tot rust en ontwikkeling te brengen. Hariëtte Melcherts, voorzitter van het Platform van Buurtorganisaties, zegt dat het werk van de buurtorganisaties gebaseerd is op samenwerking binnen de buurten. Zoals onlangs ook in de media verschenen, bleek dat buurtorganisaties aan de bel trekken voor situaties betreffende prostitutie door minderjarige meisjes. Melcherts zou deze buurtorganisaties graag willen helpen. Volgens haar kan het platform een bijdrage leveren vanuit zijn ervaring en zelfs de weg wijzen richting instanties die de zaak kunnen aanpakken. Dit, gezien het platform een breed netwerk heeft en ook samenwerkt met de overheid.
Het platform is ontstaan na een jarenlange samenwerking tussen diverse buurtorganisaties. Iedere organisatie mag haar eigen programma draaien, maar het platform heeft als een eenheid van buurtorganisaties ook zaken kunnen realiseren. “Als je met kinderen bezig bent, kun je er veel uit halen. Je krijgt een rustige buurt. Er is begrip naar elkaar toe. De buurtbewoners groeien mee. Wij doen dit kosteloos, maar het werk is heel mooi”, zegt Melcherts. “Het moment je met jongeren bezig bent, ben je met een ieder bezig.” Je kunt volgens Melcherts de ouders, scholen etc. niet uitsluiten. Het gaat mee in het pakket. Het mooie ervan is dat de leden van de buurtorganisaties ter plekke wonen en de thuissituatie kennen.
Buurtwerk is gevoelig, vandaar dat het werk van de buurtorganisaties niet veel bekendheid geniet. Er zijn veel zaken die spelen binnen buurtorganisaties, die liever buiten beeld blijven. Andere zaken, zoals bepaalde projecten voor de vorming en ontwikkeling van de buurt, genieten wel bekendheid. Het platform organiseert veel vakantieactiviteiten. De kinderen rekenen op de jaarlijks terugkerende vakantiescholen, die helaas in 2015 niet zijn georganiseerd, vanwege het uitblijven van de ondersteuning vanuit het ministerie van Sport en Jeugdzaken. “Men beseft niet hoe belangrijk de vakantieschool is. Ouders weten dat hun kinderen op de vakantieschool goed worden opgevangen. Het is van de lijst gehaald. Er zijn ook vakantietripjes voor jongeren, die vanwege bepaalde situaties niet uit huis kunnen. Dat werd ook van de lijst gehaald”, zegt Melcherts.
Het platform biedt ook trainingen aan voor jongeren die in de buurten bezig kunnen zijn. “Ook de naschoolse opvang is niet iets van nu. Het bestaat er al lang. De kinderen kregen toen geen voeding, maar hun prestatie was oké. Daar zie je al dat overheden langs elkaar heen werken. De overheid wilde toen voeding geven. Als de overheid maar had gevraagd hoe wij denken dat het gedaan kon worden, hoefde men niet eens zoveel geld uit te geven”, stelt Melcherts.
Het platform heeft ook in 2013-2014 meegedaan aan de ‘Clean up the World’ actie. Jammer genoeg zei de toenmalige minister van Openbare Werken in 2015 dat hij niet met buurtorganisaties werkt. “De Clean up the World actie was om mensen in de buurten bewust te maken van vuil. Hiervoor werken wij samen met de dc, Openbaar Groen en BOG. Zelfs de president heeft er een dossier van gehad. Wij vonden het erg dat er voor de bestrijding van het Chikungunya-virus zoveel geld is uitgegeven”, meent Melcherts. De buurtorganisaties hebben hun bestaansrecht bewezen. Er zou volgens Melcherts meer met zulke initiatieven moeten worden gewerkt, vandaar dat zij andere buurtorganisaties verzoekt om zich bij het platform aan te sluiten.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!