“Als je arm bent, gaat je meisje gewoon dood”

“Als je arm bent gaat je meisje gewoon dood.” Dat waren de woorden van de zeer bedroefde moeder van Gilliana, die op vrijdag 11 februari om half 11 ‘s morgens overleed aan haar ziekte. Gilliana leed aan aplastische anemie een zeer zeldzame beenmergziekte. Via 1 voor 12 geeft de moeder van Gilliana aan te vinden dat de artsen nalatig zijn geweest met haar dochter. De laatste dagen kon Gilliana niet goed eten. Het bleek dat zij een ontsteking had aan haar tandvlees, vermoedelijk veroorzaakt door de bacterie in haar lichaam. Moeder Kartotaroeno zegt dat de artsen niet eerder de toestemming hebben gegeven, zodat Gilliana kon vertrekken. Nu is het te laat. “Sinds oktober wist men van haar ziekte. De dokter zei dat de ingreep hier niet gedaan kon worden, het is veels te duur en alleen maar rijke mensen zouden dit kunnen doen. We zouden het niet kunnen betalen.” Het beenmergpreparaat van Gilliana is woensdag naar het buitenland gestuurd. Er werd ook geld opgehaald, zodat de familie kon betalen voor de behandeling. Echter komt het te laat. De familie verliest in Gilliana een lieve, flinke en vooral vrolijke dochter.
De beheerder van de facebook-pagina ‘Help lieve Gililiana’, Ricky Sewpersad, was na het bericht over Gilliana verdrietig, maar vooral ook boos over de nalatigheid van de artsen. “De goede niet te na gesproken. Waarom heeft het allemaal zo lang geduurd?”, vraagt hij zich af. “Er is trouwens heel veel mis gegaan met betrekking tot haar behandeling. Dat heeft de moeder aan het begin ook aangegeven. Wij vinden dat dit komt door menselijke falen”, aldus de beheerder van de pagina. De inzamelingsactie van Sewpersad heeft ongeveer SRD 5.000 opgeleverd en dat gaat hij aan de familie overdragen. Sewpersad wil een ieder bedanken die een bijdrage geleverd heeft voor Gilliana.
Geen solidariteit van grootverdieners
Curtis Hofwijks van de actiegroep ‘Wij zijn moe’ zegt dat er geen solidariteit van de grootverdieners is naar de mensen toe die het minder breed hebben. “Leven en dood zijn moeilijk en het is heel erg dat ze op zo een jonge leeftijd moest gaan. Ergens is de kritiek dat de overheid weinig heeft gedaan hierin terecht.” Hofwijks vindt dat er wel uitgegeven wordt in bepaalde gevallen, zoals voor de overleden zanger Max Nijman. “Met alle respect naar Max Nijman toe, maar de man was al overleden. Waarom is er bij hem wel geld uitgegeven? Omdat het een populistisch programma is, terwijl dat meisje nog een heel leven voor zich had. Je moet consequent zijn. Als je het voor één doet, moet je het voor een ieder doen. De overheid heeft gefaald in deze”, stelt hij. De actievoerder geeft aan dat het al gebeurd is en het een les moet zijn voor een ieder. “Men moet misschien gewoon doorgaan met de donaties en een fonds opzetten dat vernoemd moet worden naar Giliana, waarbij andere mensen in een bepaalde situatie tijdig geholpen kunnen worden”, zegt Hofwijks.

error: Kopiëren mag niet!