C-47: “Valutaveiling is devaluatie”

“De valutaveiling die de Centrale Bank heeft aangekondigd, is een interventie, in feite een devaluatie”, zegt voorzitter Robby Berenstein van C-47. “Hoe lang zullen ze het kunnen volhouden? De SRD wordt met de valutaveiling verder gedevalueerd. De douane, de commerciële banken, het hele systeem zal de veilingkoers hanteren en dat werkt door op de prijzen en op de totale economie. De kosten voor levensonderhoud zullen blijven schommelen afhankelijk van het resultaat van de veiling. C-47 ziet door de te nemen stappen nog geen koersstabiliteit verwezenlijkt worden.” Vakbondsleider Berenstein twijfelt aan het systeem van de valutaveiling om de koers in toom te houden. De monetaire autoriteiten hebben reeds verschillende maatregelen getroffen om de koers in bedwang te houden, maar tot nog toe hebben de pogingen geen soelaas geboden.
“Er is onduidelijkheid. Gezegd wordt dat er geen deviezen zijn. Waar zullen de deviezen vandaan komen die geveild zullen worden? Tijdens de voorgaande interventie werd gevraagd: waar komen de deviezen vandaan? Als antwoord kregen wij van de cambiohouders te horen: ‘dat is ons geheim’.” C-47 pleit volgens Berenstein voor een samenhangende aanpak om de economie op het goede spoor te krijgen. Transparantie is daarbij van belang om het vertrouwen in het monetaire beleid te herstellen.

error: Kopiëren mag niet!