Rijstboeren Saramacca zien geen heil in valutaveilingen CBvS

Door de devaluatie van de SRD werd verwacht dat de export van rijst zou toenemen, de vraag naar padie zou stijgen en daardoor ook de prijs. Aangezien de koers een ongewenst niveau bereikte, moesten de boeren ook meer SRD’s neertellen om hun productie te kunnen waarborgen. Daar de boeren vernemen dat de Centrale Bank van Suriname van plan is om op zeer korte termijn de koers terug te brengen naar een lager niveau middels het veilen van USD`s, wordt er aan de bel getrokken. De boeren hebben middels een brief onlangs aandacht gevraagd van de ministers van Financiën en Landbouw, Veeteelt & Visserij. Dit betekent volgens Mahinder Abhelakh, ondervoorzitter Stichting Wederopbouw Rijstbouw Lareco, dat de boeren de extra-SRD-investeringen niet terug zullen verdienen. Gezegd moet worden dat de boeren er geloof in hebben dat de veiling de koers omlaag zal drukken.
Daling valutakoers kan koersverliezen ook aanzienlijk laten oplopen voor boeren
Door de daling van de koers kunnen de koersverliezen ook aanzienlijk oplopen voor de boeren. En dat los van het feit dat de export weer gaat stagneren, waardoor ook de vraag naar padie afneemt en als gevolg daarvan weer te lage prijzen voor een baal padie. “Wij verwachten dat de landbouwers voor de zoveelste keer verliezen gaan lijden. Onze schulden lopen steeds op en de banken houden er zeker geen rekening mee.
De minister moet met een plan komen. Wij moeten zeker gecompenseerd worden. Wij kunnen niet de enige zijn die steeds verliezen lijden. Wij produceren voedsel. Het hele land gebruikt rijst. Het is volksvoedsel. Wij leven er ook van. Wij moeten ook uit kunnen komen, anders zullen de bedrijven sluiten”, aldus Abhelakh.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!