OW zal overbodige dienstvoertuigen verkopen

Het ministerie van Openbare Werken is voornemens een deel van zijn dienstvoertuigen op de openbare veiling te gooien. Deze mededeling deed OW-minister Siegfried Wolff tijdens de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee (DNA). De bewindsman benadrukte dat de sanering op het wagenpark nodig is om zodoende te kunnen investeren in de aanschaf van zwaar materieel. “OW is voornemens om onderhoudswerkzaamheden zoveel mogelijk in eigen beheer uit te voeren. In dit kader zijn investeringen in de aanschaf van zwaar materieel essentieel. Voor het onderhoud en exploitatie van het zwaar materieel alsook het onlangs ontvangen materieel uit de samenwerking met de Volksrepubliek China, is het inderdaad nodig geweest de raming op de posten voor het onderhoud en de exploitatie van dienstvoertuigen aan te passen. Voor de exploitatie van dienstvoertuigen zal overgegaan worden tot sanering van het wagenpark. Hiermee zal getracht worden het tekort aan kredieten bij de materiële kosten en adequaat onderhoud van het aanwezige wagenpark te garanderen.” Volgens de minister zullen alle door de dienst niet-inventariseerbare voertuigen door de taxatiecommissie in beeld worden gebracht en zullen deze vervolgens middels openbare veiling van de hand worden gedaan.
Strakke regels voor gebruikers dienstvoertuigen
Wolff gaf verder aan dat in het kader van het bezuinigingsbeleid ook het aantal liters brandstof per dienstvoertuig terug zal worden gebracht. Daarnaast is het ook belangrijk om toezicht te houden op het binnenhouden van dienstvoertuigen na diensttijd. Het is niet de eerste keer dat drastische maatregelen doorgevoerd zijn over het gebruik van dienstvoertuigen en brandstofverbruik. Dit gebeurde ook tijdens het bewind van Rabin Parmessar in 2014. Parmessar zei toen dat in het verleden reeds op de maandagochtend op het parkeerterrein van het ministerie, dienstvoertuigen stonden die vanaf het dak tot aan de wielen rood zagen van bauxietstof. ‘De gebruikers namen niet eens de moeite om de sporen van hun activiteiten in het weekend weg te wissen, zover was de mentaliteit al gedaald.’ Parmessar stelde dat er zelfs situaties voorkwamen, waarbij er taxi werd gereden met dienstvoertuigen. ‘Je had gevallen waarbij de partner de werknemer op OW afzette met het dienstvoertuig en daarna ermee vertrok. Met het dienstvoertuig werden dan boodschappen gedaan en werden de kinderen naar school gebracht en gehaald.’
Auto’s opgevoerd naar veel duurdere pick-ups
Tijdens de eerste ronde van de begrotingen merkte assembleelid Ingrid Karta-Bink op dat het haar opviel dat het ministerie nu gemeend heeft om in plaats van normale dienstvoertuigen pick-ups aan te schaffen. Het ingediende bedrag van SRD 220.000 is met de wijziging opgevoerd naar SRD 300.000. ‘Geen auto’s meer’, stelde de politica. Voor onderhoud en exploitatie van dienstvoertuigen is bij de Civieltechnische Dienst de post opgetrokken van SRD 10.581.000 naar SRD 16.813.000. Bij Openbaar Groen is een bedrag van SRD 2.592.000 voor de huur van voertuigen opgenomen.
Assembleeleden willen geen onnodige aanschaf dienstwagens door regering
De assembleeleden Amzad Abdoel, André Misiekaba en vicevoorzitter Melvin Bouva hebben er op aangedrongen dat de regering een duidelijk overzicht aan het parlement geeft over de grootte van haar wagenpark. ‘Het parlement kan geen goedkeuring aan de regering geven om over te gaan tot het aanschaffen van nieuwe dienstvoertuigen, terwijl de mensen niet eens goed kunnen omgaan met bestaande dienstvoertuigen’, stelde de NDP-fractieleider Misiekaba. Een voorbeeld volgens hem is de NV Energie Bedrijven Suriname (NV EBS) waar de nieuwe leiding onder leiding van zijn collega Rabin Parmessar maatregelen heeft getroffen, waardoor binnen een minuut meer dan 100 dienstvoertuigen vrij zijn gekomen. ‘De VP moet aangeven wat het wagenpark van de overheid is. Dan pas kan DNA goedkeuring geven om nieuwe auto’s te kopen’, stelden Bouva en Abdoel ondersteunend.
FR

error: Kopiëren mag niet!