Balak: ‘Het gaat erg slecht met de winkeliers’

Rudy Balak, voorzitter van de Vereniging van Winkeliers, zegt dat de koopkracht van de burgers enorm gedaald is. Hierdoor is de verkoop van de winkeliers heel slecht. “Als men vroeger 10 broden kocht, koopt men nu maar 6”, zegt Balak om aan te geven hoe erg de situatie is. Hij begrijpt dat de consument nu berekenend en bewust zijn inkopen doet. Daarom raadt hij winkeliers aan om voorlopig geen grote partijen goederen in te kopen bij de importeurs. Ook moeten zij slechts de goederen kopen die zij echt nodig hebben om schaarste te vermijden. De winkelier moet enorm veel neertellen voor de valuta die nodig is om deze producten aan te kopen, legt de kleine winkelier uit.
De instabiliteit van de wisselkoers heeft als gevolg dat de verschillende winkeliers ook verschillende prijzen voor hun goederen hanteren. Balak ziet graag dat alle winkeliers dezelfde prijzen hanteren, maar geeft aan dat dit niet zo goed mogelijk blijkt. Het grootste probleem is volgens hem de taalbarrière, waardoor het moeilijk is om met de Chinese winkeliers te communiceren. Hierdoor kan er moeilijk worden afgestemd. Balak geeft aan dat de burgers de winkeliers uitschelden om de hoge prijzen, maar dat de schuld niet bij hen ligt. “Wij zitten in het midden. De oplossing is dat de koers gestabiliseerd moet worden. Wij zijn afhankelijk van de importeurs, de producenten en de regeerders”, aldus Balak.

error: Kopiëren mag niet!