Apothekersvereniging: ‘Prijs doorslaggevend voor opname medicamenten in nationale klapper’

1 In de NGK is in principe 100De opname van geneesmiddelen in de nationale geneesmiddelenklapper (NGK) heeft te maken met de prijs, kwaliteit en effectiviteit. Dit stelt de voorzitter van de Apothekersvereniging, Irvin Jong A Liem, tegenover Dagblad Suriname. Volgens Jong A Liem is de beschikbaarheid van medicijnen in de klapper in de afgelopen jaren veel verbeterd. Echter zou hij nimmer kunnen spreken van een 100% dekking van alle medicamenten. “Mensen betalen zelf voor hun medicijnen als een arts een middel nodig vindt voor de behandeling en het middel niet in de klapper van een bepaalde verzekeringsmaatschappij voorkomt. Soms moet er ook betaald worden als er vergoedingsprijzen zijn afgesproken, een medicijn niet voor die prijs aangekocht kan worden en de apotheek geen toestemming krijgt om het tegen een duurdere prijs te verstrekken”, aldus Jong A Liem.
Verzekeringsmaatschappijen vrij extra medicamenten op te nemen
Minister Patrick Pengel van Volksgezondheid gaf in de eerste ronde van de begrotingsbehandeling in DNA aan dat zijn ministerie slechts één nationale geneesmiddelenklapper kent, die beheerd wordt door de Nationale Geneesmiddelenklapper Commissie, de NGK-Commissie. Het is aan verzekeringsmaatschappijen wel toegestaan hun eigen medicijnenklapper te hebben, mits deze minimaal de middelen van de NGK bevatten. De bewindsman zei dat er door verschillende actoren wordt gevraagd om de geneesmiddelenklapper regelmatig te updaten, omdat sommige merkmedicijnen duur zijn en deze nog onder een patent vallen. Deze zouden vervangen kunnen worden door soortgelijke producten, waar geen patent op is.
Pengel zei dat de registratiecommissie en de Farmaceutische Inspectie zich bezighouden met de kwaliteit van de medicijnen. Volgens de voorman van de apothekersvereniging bevatten de klappers van de verzekeringsmaatschappijen allemaal minimaal medicamenten uit de NGK. “Aan elke kaart is een ander geneesmiddelpakket gekoppeld. De basis voor de te verstrekken medicijnen is echter wel de NGK. In de nationale geneesmiddelenklapper komen er verschillende medicijnen voor, omdat men in principe zoveel mogelijk bestaande ziekten wil aanpakken. Een verzekeringsmaatschappij is daar bovenop vrij om extra medicijnen op te nemen. Iedere arts of apotheker mag volgens informatie van de NGK ook een voorstel doen voor opname van een geneesmiddel in de klapper, waarbij gebruik gemaakt dient te worden van het aanvraagformulier”, aldus de voorzitter van de Apothekersvereniging.

error: Kopiëren mag niet!