MAS verstrekt vaarbewijs ‘veilig varen’ aan plezierboten

‘Er is geen beperking om vaartuigen te besturen’, zegt Stanley Gerdijk van de Maritieme Autoriteit Suriname (MAS). Vanaf december 2015 worden vaarbewijzen, genaamd ‘veilig varen’ door de MAS uitgegeven. Echter is dit volgens de MAS-topper niet wettelijk verplicht. ‘De bestuurder van een vaartuig moet zich wel houden aan de voorgeschreven regels. Er is geen verbod om in de avond te varen. De boot moet wel voorzien zijn van de juiste verlichting en het moet voldoen aan het aanvaringsreglement (BAR). Daarin staan alle voorwaarden duidelijk aangegeven. De MAS is de instantie bij uitstek, die de controle uitvoert op het water. Natuurlijk kunnen wij niet overval tegelijk aanwezig zijn’, zegt Gerdijk. Het beslaat volgens hem een groot gebied waar controle uitgevoerd moet worden. ‘Iedereen is uiteindelijk wel verantwoordelijk voor zijn eigen veiligheid, net zoals dit geldt in het verkeer. Als je alles wat in het aanvaringsreglement staat op de juiste wijze nakomt, volgen er geen sancties en is er doorgaans ook geen schade’, aldus Gerdijk.
Zondagavond is een plezierboot betrokken geweest bij een ongeluk nabij de zandbank te Paranam. In het vaartuig waren zeven personen aanwezig, die na het voorval opgenomen moesten worden in het ziekenhuis. De bestuurder van de boot is een 36-jarige man. Hij is tevens de eigenaar. Gerdijk zegt dat het onderzoek in deze zaak nog loopt. De MAS is bezig met het systeem van de vaarbewijzen. Op 10 januari 2016 was ook al een boot gekapseisd op de Marowijnerivier, waarbij twee personen om het leven zijn gekomen. De kleine veerbootbestuurders, die passagiers vervoeren hebben volgens Gerdijk wel een cursus gevolgd en hebben zij ook wel een certificaat gehad. Het vaarbewijs ‘veilig varen’ wordt al vanaf december 2015 verstrekt. De gegadigden kunnen zich momenteel nog aanmelden bij de MAS om te beschikken over een vaarbevoegdheid onder de naam ‘het vaarbewijs veilig varen’. Het ministerie van TCT geeft de vergunningen uit aan de boothouders. De kleine veerboten worden gekeurd door de MAS.

error: Kopiëren mag niet!