Kong Ngie Tong Sang verwelkomt Chinees Nieuwjaar

IMG_0233
IMG_0255
IMG_0289
IMG_0324
1De Chinese samenleving heeft gisteren het nieuwjaar feestelijk verwelkomd. De Chinese vereniging Kong Ngie Tong Sang deed dit middels het organiseren van een lunch in het verenigingsgebouw van Kong Ngie Tong Sang. De nieuwjaarsviering werd bijgewoond door vicepresident Ashwin Adhin, leden van de Raad van Ministers, De Nationale Assemblee en het commercieel consulaat van het Volks Republiek China.
Ma Ying Li, commercial consulaten van China, was erbij om een ieder namens de ambassadeur en de regering van China een gelukkig nieuwjaar toe te wensen. Zij benadrukte de bijdrage die Kong Ngie Tong Sang in het afgelopen jaar heeft geleverd op sociaal gebied en wenste hen succes in het continueren van het goede werk. 2015 was voor Kong Ngie Tong Sang een drukke, tevens een vrolijk jaar, althans bij monde van voorzitter Thomson Cheung. In februari 2015 werd het Chinees Nieuwjaar in Suriname voor het eerst uitgeroepen tot een nationale feestdag. Deze dag werd door de Suriname Chinese United Association (SCUA) uitbundig gevierd. In augustus bestond de vereniging 135 jaar. In september is de Chinese helpcenter officieel geopend. In 2015 ontving de vereniging ook een gouden medaille van de Chinese regering. In november zijn 5 leden van de vereniging gedecoreerd in de Ereorde van de Palm.
Volgens vicepresident Adhin kan Suriname veel trekken van China. Adhin gaf aan dat het cultureel element het fundamenteel element is voor de Surinaamse identiteit. In het kader van de ontwikkeling van onze cultuur en het tegemoet gaan van de harde tijden, zal Suriname volgens Adhin als natie de beginselen van wederzijds begrip, coöperatieve kracht en interdependentie in acht moeten nemen. Ondanks de verschillen zal er volgens Adhin toch samen moeten worden gewerkt om goede resultaten te bereiken. Zoals al de voorgaande jaren heeft volgens Cheung de Chinese vereniging getracht de Chinese burgers te helpen met de integratie in Suriname. Dit, op verschillende sociale doelgebieden. Hierbij is er gebruik gemaakt van verschillende mogelijkheden, zoals het Chinees Dagblad, Chinese televisiestations en de Chinese school voor de ontwikkeling van cultuur en onderwijs. De burgers van Suriname zijn volgens Chung zeer gelukkig. “Wij hebben twee nationale dagen in verband met het nieuwjaar. Dit is een teken van waardering richting de Chinezen. Het vereenvoudigen van het visumbeleid voor China, zoals onlangs door de president bekendgemaakt, is ook een leuk nieuwjaarscadeau”, aldus Chung.
Traditionele lunch
Het Chinees Nieuwjaar is het belangrijkste van alle traditionele Chinese vieringen. De datum van het nieuwjaar wordt bepaald door de maankalender en niet de Gregoriaanse kalender. Het Chinees Nieuwjaar begint op de tweede nieuwe maan na de zonnewende van 21 december. Volgens onze kalender is dat ergens tussen 21 januari en 20 februari. In 2016 begon het Chinees Nieuwjaar op 8 februari. Volgens de Chinese jaartelling begint dan het jaar 4713.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!