Directieleden parastatalen toucheren maandelijks honderdenduizend aan salarissen en privileges

Directieleden van parastatale bedrijven ontvangen maandelijks in totaal honderdenduizend Surinaamse dollars aan salarissen, privileges en emolumenten. Dit blijkt uit stukken die vicepresident Ashwin Adhin een week geleden in De Nationale Assemblee (DNA) heeft ingediend. EBS-directeur Rabin Parmessar maakt aanspraak op een salaris van SRD 35.000 per maand voor 18 maanden, Marlon Oosterling van de SWM krijgt SRD 25.000 per maand gedurende 15 maanden, Grassalco president-directeur Sergio Akiemboto krijgt SRD 21.960 per maand gedurende 16 maanden in een jaar, terwijl Staatsolie algemeen directeur Rudolf Elias als koploper 24 maanden lang maandelijks een bedrag van SRD 110.000 bruto toucheert. Assembleelid Asiskumar Gajadien komt na bestudering van de gegevens over de staatsbedrijven tot de conclusie dat er enorme verschillen zijn in bezoldigingen en privileges. Sommige instellingen hebben oude data verstrekt. Een deel van de bedrijven heeft de salarissen en emolumenten in US dollar opgebracht. Bij de recente devaluatie van de Surinaamse munt is hun salaris automatisch meegegaan met de nieuwe wisselkoers. De politicus zegt aan Dagblad Suriname dat het teleurstellend is dat heel wat achterhaalde informatie opgestuurd is naar het parlement. Volgens Gajadien is het opmerkelijk dat een aantal parastatalen, waaronder het Staatsziekenfonds, jaarverslagen uit 2011 en 2012 heeft gestuurd. “Dit is niet wat het parlement had opgevraagd”, stelt hij.
Parmessar krijgt jaarlijks SRD 677.400 bij EBS; Eyndhoven SRD 587.400
Assembleelid Rabin Parmessar, algemeen directeur van de NV Energie Bedrijven Suriname (NV EBS), maakt samen met technisch directeur Marcel Eyndhoven aanspraak op 18 maanden salaris. Parmessar krijgt zo dan jaarlijks SRD 677.400, terwijl zijn collega Eyndhoven aanspraak maakt op SRD 587.400. Beide bedrijfstoppers hebben recht op 1 maal vakantietoelage, 1 maal bonus (fiscaal onbelast), eenmalige gratificatie (1, 5 x bruto maandsalaris), bijdrage reiskosten (2.5 idem fiscaal onbelast), representatiekosten van SRD 3.750 per maand en tenslotte SRD 200 maandelijks voor vervoerstoelage. President-commissaris Patrick Peneux verdient maandelijks SRD 2.950, secretaris Sharmila Dwarka krijgt SRD 2.100, terwijl alle overige leden (Kathleen Kraag-Brandon, Darmdew Chotkan en Ronald Pansa) elk SRD 1.750 per maand ontvangen. Het bedrijf bestaat in totaal uit 1.332 personeelsleden.
Akiemboto krijgt maandelijks meer dan SRD 21.960
Koploper bij Staatsmijnbouwbedrijf NV Grassalco is president-directeur Sergio Akiemboto met maar liefst een maandelijkse salaris van SRD 21.960. Daarnaast maakt hij jaarlijks aanspraak op 2 maanden vakantiegeld, eveneens 2 maanden gratificatie, 15% representatietoelage van het brutosalaris, kinderbijslag voor maximaal 4 kinderen (SRD 50 per kind), een dienstvoertuig en 1ste klasse medische behandeling. Na hem volgt de adviseur van het bedrijf met een salaris van SRD 21.780 uitgaande van een dollarbedrag van USD 5.500 dat uitbetaald dient te worden volgens de geldende dagkoers van de Centrale Bank van Suriname (CBvS). De adviseur heeft recht op een maand gratificatie en een maand vakantiegeld, 15% representatietoelage, kinderbijslag voor maximaal 4 kinderen (SRD 50 per kind), dienstvoertuig, 1ste klasse medische behandeling en USD 500 voor vervoerstoelage. Naast de brutosalarissen hebben alle managers van het bedrijf ook speciale privileges. Manager legal & corporate affairs toucheert maandelijks SRD 10.319.75, manager financial affairs SRD 16.560.07, manager commercial affairs SRD 6.769, manager operations SRD 11.800, manager general affairs SRD 11.403,21, quality assurance manager SRD 8.950, human resource manager SRD 6.000 en ICT manager SRD 9.100. Verder verdienen de head finance SRD 10.318, head security SRD 5.350, superintendent operational excellence SRD 10.500 en de lead geologist SRD 6.500. Allemaal maken aanspraak op 5%, 10% of 15% representatietoelage van het brutosalaris, kinderbijslag voor maximaal 4 kinderen (SRD 50 tot SRD 100 per kind), 2de klasse medische voorzieningen en SRD 500 voor vervoerstoelage.
Staatsoliedirecteur Elias koploper met 24 maanden brutosalaris van SRD 110.000
De maandelijkse bruto-inkomsten van Rudolf Elias, algemeen directeur bij Staatsolie, komt neer op ruim SRD 110.000 bruto. Zijn basissalaris is USD 14.184. Daarnaast maakt Elias aanspraak op onder andere zes maanden gratificatie, twee maanden vakantie, 1 x per drie jaar extra vakantietoelage, winstdeling vier maanden bij halen van doelen en 15% managementtoelage. In totaal maakt Elias als koploper aanspraak op 24 maanden salaris. Overige statutaire directieleden hebben dezelfde voorzieningen als de algemeen directeur. Hun basissalarissen zijn USD 12,895 en US$ 11,723. Salarissen van de topfuncties in het bedrijf zijn vanaf US$ 8.000 per maand. De bedragen kunnen met honderd procent vermeerderd worden op basis van de jaarinkomsten. De superintendents bij Staatsolie hebben een bruto maandsalaris tussen de USD 2.700 en USD 5.000. Zij krijgen twee maanden vakantie, drie maanden gratificatie, USD 2,500 labour incentive plan en 1 x per 3 jaar extra vakantietoelage. Laagmanagers ontvangen tussen de USD 3.800 en de USD 7.000. Hoogmanagers hebben een salarisschaal van USD 4.700 en de USD 9.500. Zij krijgen twee maanden vakantie, drie maanden gratificatie, 15% management incentive plan en 1 x per jaar extra vakantietoelage. Alle superintendents krijgen twee maanden winstdeling als de doelen worden gehaald. De managers hebben drie maanden winstdeling.
Directeur Covab toucheert maandelijks meer dan SRD 12.400
Angele Wallerlei-Koembingsila, directeur van de verpleegkundige stichting Covab, toucheert maandelijks een bedrag van meer dan SRD 12.400. Op jaarbasis komt dat neer op SRD 152.800. Wallerlei-Koembingsila maakt hiernaast ook aanspraak op 30 dienstdagen vakantie per jaar met behoud van haar bezoldiging, evenals een vakantie-uitkering gelijk aan 1 ½ maand salaris, 10% representatietoelage, SRD 400 maandelijks voor telefoonkosten en SRD 1.000 maandelijkse risicotoelage. Bij het inzetten van een eigen voertuig als dienstvoertuig krijgt men een bedrag van SRD 1.000 maandelijks. Opmerkelijk is dat de directeur bij het verstrijken van het arbeidscontract of bij het gaan met pensioen altijd de mogelijkheid heeft om de directieauto af te kopen op basis van een overeengekomen taxatiewaarde. Wallerlei-Koembingsila heeft ook recht op kinderbijslag, eerste klasse medische behandeling, tandheelkundige zorg en jaarlijks SRD 1.750 voor de aanschaf van brilmonturen/glazen etc. Bij Covab komt de uitvaart van nabestaanden ook voor rekening van de overheid. Het gaat om een bedrag tweemaal het nettosalaris van de werknemer.
Oosterling krijgt 15 maanden salaris
Marlon Oosterling, die officieel de functie van directeur van de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) bekleedt, verdient SRD 25.000 bruto per maand. Hij krijgt 15 maanden salaris per jaar. De stukken van de SWM zijn niet duidelijk genoeg gesorteerd, waardoor het moeilijk is te halen welke extra privileges de directieleden hier verdienen.
Niet alle privileges functionarissen in stukken opgenomen
Gajadien zegt dat het teleurstellend is, omdat een heleboel informatie van een aantal bedrijven ontbreekt. Een voorbeeld daarvan volgens hem is het Nationaal Vervoersbedrijf (NVB) waar de directeur ook een torenhoge salaris verdient. Volgens informatie die Dagblad Suriname heeft bereikt, zou de directeur dichtbij de USD 5.000 maandelijks verdienen en heeft hij ook recht aan een groot bedrag aan emolumenten. Gajadien benadrukt dat niet alle privileges van functionarissen in de ingediende stukken zijn opgenomen. “Aan de ene kant kan men aangeven wat de vakantiegelden en bonussen zijn, maar je weet niet of zij huishuurtoelagen of een gratis woning ter beschikking krijgen. Volgens de parlementariër heeft het parlement behoefte aan die informatie. Dit, omdat er gewerkt moet worden naar een richtlijn van de staat naar staatsbedrijven. Een voorbeeld volgens hem is dat een klein bedrijf, die weinig risico’s en span of control heeft, bijna evenveel verdient als een groot bedrijf met veel meer risico’s”, aldus de politicus.
FR

error: Kopiëren mag niet!