Somohardjo hoopt niet op ondermijning rechterlijke macht

Vandaag omstreeks 13.00 uur wordt het vonnis uitgesproken in de megarechtszaak, die de PL samen met de VHP, de NPS en de twee benadeelde DNA-kandidaten Barkat Mohab Ali van de VHP en Prem Sardjoe van de NPS aanhangig hebben gemaakt tegen de Staat Suriname, president Desi Bouterse, het CHS, het totaal bestuur van het CHS en de districtscommissarissen van Wanica Roliene Samsoedien en van Saramacca Laksminarain Doebay. ‎Toen het CHS hardnekkig bleef weigeren om uitvoering te geven aan de Terugroepwet en invulling geven aan de verdere opvolging in de DNA, is deze megarechtszaak aangespannen.
Voor vandaag is wederom de achterban opgeroepen om er getuige van te zijn of de rechtstaat nog leeft, zei PL-voorzitter Paul Somohardjo in gesprek met Dagblad Suriname. Hij hoopt niet dat de uitspraak ondermijnd en beïnvloed wordt. Het gaat niet meer om de teruggeroepen leden Sapoen en Chitan, maar om de daadwerkelijke beleving van de rechtstaat. ‘Ik hoop niet dat het vonnis opgesteld is door de uitvoerende macht’, aldus Somohardjo. Hij hoopt niet dat de rechter koerst op dictaat van anderen.
Voor Somohardjo is het simpel. Er moet recht gesproken worden. Vooral gelet op het feit dat al drie voorgaande rechters positief vonnis hebben uitgebracht dat de vorming van een eigen fractie door de twee inmiddels teruggeroepen leden een feit was. Somohardjo verwacht niets anders dan dat de vierde rechter ook bevestigt dat de vorming van een eigen fractie een feit was en op grond daarvan uitvoering moet worden gegeven aan de terugroepwet en de verdere invulling van de kandidaten in de DNA.
Recent heeft het parlement een valselijk stuk afgestaan aan de advocaat van Bouterse, als zouden de twee overlopers deel uitmaken van de fractie van Somohardjo. Hierover heeft de PL een strafklacht ingediend bij het Openbaar Ministerie tegen de Nationale Assemblee. Wanneer Somohardjo al deze valselijke ‎moves van de uitvoerende en de wetgevende macht onder de loep neemt, bekruipt hem het onbehaaglijk gevoel dat de rechterlijke macht beïnvloed kan worden. Ook wanneer hij geluiden opvangt dat de Terugroepwet ingetrokken moet worden. ‘Straks hoor je dat het Wetboek van Strafrecht ingetrokken moet worden’, aldus Somohardjo.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!