‘Dochter minister Silos ontvangt SRD 250.000 per jaar van RGB’

Nailah van Dijk
Nailah van Dijk
De assembleeleden Marinus Bee en Mahinder Jogi onthulden donderdag tijdens de tweede ronde van de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee (DNA) dat advocaat Nailah van Dijk, dochter van Justitieminister Jennifer van Dijk-Silos, jaarlijks een bedrag van SRD 250.000 toucheert van het ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond en Bosbeheer (RGB). Het gaat volgens RGB-minister Steven Relyveld om een werkrelatie met het advocatenkantoor Van Dijk, die volgens de juiste procedures is geschied. “Wij hadden in eerste instantie een ander advocatenkantoor, dat werkzaamheden voor ons uitvoerde. Gaandeweg de rit kwam er echter een andere offerte, die tweemaal duur was. Er zijn offertes van andere kantoren opgebracht en is uiteindelijk gekozen voor het kantoor Van Dijk”, stelde de bewindsman. Relyveld gaf echter aan dat hij de hoogte van het bedrag niet uit het hoofd kende en hiervoor dan terug zou koppelen met het parlement. Jogi vindt het echter een kwalijke zaak dat de dochter van de bewindsvrouw zoveel werkrelaties met de regering heeft, terwijl de moeder zelf heeft aangegeven dat haar dochter dit niet zou doen. “Ik wil weten of het bedrag SRD 250.000 per jaar, wat neerkomt op SRD 20.000 per maand juist is. Zij heeft zelf gezegd dat de pg aanwijst welke advocaat zaken van de staat mag behandelen. Ik wil weten of de minister ontslag zal nemen als blijkt dat ze heeft gelogen. Ik vraag u het parlement te beschermen. Ik vraag u welke sancties er zijn als ministers hier staan en onwaarheden verkondigen?”, stelde de VHP’er aan DNA-voorzitter Melvin Bouva. Deze benadrukte dat hij de bewindsvrouw heeft horen zeggen dat haar dochter niet in dienst zou treden van de overheid. In dit geval gaat het om een werkrelatie met een advocatenkantoor, waardoor hij niets verkeerds ziet. Hij vroeg de minister de contracten echter toch op te sturen naar DNA.
Dochter minister ook juridisch adviseur op kabinet president
Bee heeft een week geleden in het parlement zware kritiek geleverd op de minister en haar beschuldigd van nepotisme en het verkondigen van onwaarheden. Bee las een presidentieel besluit voor aan het parlement en overhandigde dat ook aan de voorzitter. Daarin staat dat Nailah van Dijk inderdaad is aangetrokken als deeltijds juridisch adviseur op het kabinet van president Desi Bouterse. De Abop-fractie, die zware kritiek leverde op de minister, stelt dat haar ministerschap een beloning is voor haar rol bij de uitslag van de verkiezingen van 25 mei. Silos was vóór haar ministerschap voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau. Bee gebruikte zijn hele spreekbeurt om kritiek op de minister te uiten. Aanleiding hiervoor zou haar uitspraak zijn dat er op het ministerie van Justitie en Politie ‘Marrons geboefte’ is aangenomen. Abop-fractieleider Ronnie Brunswijk eist dat ze zich hiervoor haar verontschuldigingen aanbiedt, ook tegenover de samenleving.
FR

error: Kopiëren mag niet!