'Geen nieuwe verkiezingen, maar wel kundige mensen in de leiding'

Tijdens de meest recente straatactie was er duidelijk een sfeer van medebegrip voor de huidige situatie. Ook vanuit het publiek. “De hamvraag was echter, wat het alternatief is. Wat als de regering naar huis gaat? Wat dan? Wie moet dan komen? Suriname is op zoek naar een alternatief. Suriname is dus ook moe van de huidige situatie”, stelt de groep ‘We zijn Moe’, in haar laatste bericht. ‘Regering ga naar huis’, is nog steeds het standpunt van de groep, maar niet het doel. Zij wil verandering en verbetering. “Wij willen niet kiezen voor een leider of voor een partij. Wij kiezen voor Suriname. Als de regering naar huis is, hebben wij ons doel nog niet bereikt. Er moet dan nog gewerkt worden aan de verandering en verbetering. Met het huidig politiek systeem zien wij dat niet gauw gebeuren.”
“Helemaal afstappen van het huidig systeem, zou een te grote verandering teweeg brengen. Dezelfde verandering kan ook in fases worden uitgevoerd. In dit stadium zou volgens de groep een semi politiek bestuurlijk systeem de oplossing moeten zijn. Het parlement zoals wij die kennen, blijft bestaan, met dezelfde taken en verantwoordelijkheden, zonder een oppositie- en coalitiesplitsing.” De regering, de uitvoerende macht, bestaat in het semipolitiek systeem uit technocraten. “Deze technocraten krijgen een duidelijk mandaat, afgebakend werkterrein en duidelijke doelstellingen met een tijdlijn eraan gekoppeld. Zij worden hierin gecontroleerd en kritisch begeleid door het parlement. Indien zo iemand niet kan voldoen aan de verwachtingen nadat die zich heeft gecommitteerd, moet die zonder pardon afstand nemen van het gegeven mandaat.”
Men eist dus geen nieuwe verkiezingen. Men wenst ook geen nieuw parlement. Wat men wel eist wenst, is dat de regering naar huis gaat en dat de kundige mensen, die er volgens de groep wel zijn in Suriname, aan het werk worden gezet. “Echter staat bekend dat dit soort wenselijkheden er sinds jaar 1 bestaan.” Curtis Hofwijks, trekker van de groep, staat positief tegenover deze wenselijkheid. Volgens Hofwijks wordt hierbij ook het parlement opgeroepen om mee te doen. “Deze oproep zal nog sterker tot uiting moeten komen als de doorsneeburger zich op straat laat zien. Indien dat niet helpt, zal het standpunt worden aangescherpt naar: ‘Regering én parlement naar huis’.’
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!