Peneux wil samenwerking IOL met Curaçao en Caribisch gebied

Minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (Minowc) wil dat het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL) samenwerkingen aangaat met Curaçao en landen uit het Caribisch gebied. “Dit zal voordelen opleveren voor Suriname. Op Curaçao zijn de MO-A en MO-B-akten veel gevraagd”, zegt hij.
Dit heeft de onderwijsminister kenbaar gemaakt tijdens de diploma-uitreiking van het IOL. Volgens de bewindsman is het harde werken beloond. Sommige afgestudeerden kunnen een vordering maken op financieel gebied. Er zijn echter ook anderen die nog aan een baan moeten komen. Voor de afgestudeerden van de vakken ‘Beeldende vorming’ en ‘Engels’ is er zeker werk. De pedagogen kunnen worden ingezet op de scholen en peuterscholen als maatschappelijk werkers.
Peneux zegt dat er dit jaar 16 scholen zullen worden gebouwd, waaronder 3 op middelbaar niveau. Het Natin blijft groeien. Er zullen dan ook meerdere Natin- scholen bijkomen. Het gevolg is ook wel dat er meer werkgelegenheid moet zijn. De Onderwijsminister is de mening toegedaan dat het overschakelen naar kleine klassen van 20 studenten de out-put aan geslaagden zeer zeker zal vergroten.
Het IOL is bezig met het afschaffen van de MO-A akten. Die graad moet voldoen aan bepaalde randvoorwaarden. Volgens Peneux maakt het niet uit waar je hebt gestudeerd, maar je moet jezelf internationaal kunnen bewijzen. “Martha Becker en Lila Gobardhan zijn daar duidelijke voorbeelden van”, aldus de onderwijsminister. Hij gaf de studenten mee steeds verder te studeren.
De diploma-uitreiking vond plaats op vrijdag 29 januari in het Mata Gauri-gebouw. Variërende van een LO- akte, MO-A tot MO-B-akte mochten 146 afgestudeerden, waaronder 18% mannelijke studenten, hun diploma in ontvangst nemen. Onder de aanwezigen bevonden zich de directeur en onderdirecteur van het IOl, leden van de raad van toezicht, docenten en opleidingscoördinatoren, geslaagden en hun familieleden.

error: Kopiëren mag niet!