Emile Wijntuin: “DNA-voorzitter Simons loopt aan leiband”

1DNA voorzitter Simons loopt aan de leibandVoormalig parlementsvoorzitter Emile Wijntuin is de mening toegedaan dat de politieke partij Pertjajah Luhur (PL) er goed aan zou doen om de perikelen rond het terugroepen van de PL-dissidenten Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan als lid van De Nationale Assemblee (DNA) voor te leggen aan de Interparlementaire Unie (IPU). “Ik zie het benaderen van de IPU als een mogelijkheid om uit deze kwestie te geraken. Als deze stap wordt gezet, zal het niet de eerste keer zijn dat Suriname een klacht deponeert bij dit permanente forum voor parlementen van soevereine staten met een democratische grondslag”, stelt Wijntuin. Wijntuin heeft in 1980 als voorzitter van het parlement aangifte gedaan tegen de toenmalige dictator Desi Bouterse, nu president, toen hij in 1980 het parlement onder voorzitterschap van Wijntuin had ontbonden. Suriname is sinds 1975 lid van de IPU.
De IPU vaardigde een onderzoekscommissie af naar Suriname, maar Bouterse weigerde consequent de commissie te ontvangen. “Ik ben nooit voorstaander van de Terugroepwet geweest. De functie van DNA-voorzitter voor Simons is in deze een moeilijke, omdat zij als voorzitter boven partijen moet staan en tegelijkertijd ook lid moet zijn van de coalitie.” In 2010 wendde de NDP zich volgens Wijntuin tot de Interparlementaire Unie nadat Bouterse op grond van de grondwet van de Republiek Suriname werd geroyeerd als lid van De Nationale Assemblee, omdat hij langer dan 6 maanden geen vergaderingen had bijgewoond. De NDP werd toen in het ongelijk gesteld. Wijntuin had er geen goed woord voor over dat Simons schitterde door afwezigheid tijdens de inwijding van Karel Choennie tot bisschop. “Dit, terwijl zij bij de beëdiging tot voorzitter van De Nationale Assemblee de eed aflegde in handen van pater Choennie. Tot nu toe tast ik in het duister waarom zij afwezig was. Voorzitter Simons heeft duidelijk laten zien dat zij aan de leiband loopt van anderen. Haar ambivalentie valt vaker op”, aldus de gewezen parlementsvoorzitter.

error: Kopiëren mag niet!