Sham Binda: “Alles wordt schaars!”

Ondernemer en voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (Akmos), Sham Binda, ziet de situatie in het land in de komende periode verder verergeren. “Alles wordt schaars!”, stelt Binda tegenover Dagblad Suriname. De Akmos-voorzitter zegt dat de meeste salesmensen van de importeurs op straat geen bestellingen kunnen krijgen, omdat de Chinese supermarkthouders niet bereid zijn de spullen tegen de verhoogde prijzen op te kopen. “Er is geen afzet in de winkel, terwijl de mensen maandelijks verschillende rekeningen moeten betalen.” De meeste winkels zijn volgens Binda op dit moment bomvol, omdat de consument moeilijk inkopen kan doen. Hij verwacht dat dit fenomeen ervoor gaat zorgen dat langzamerhand bepaalde merken spullen zullen afnemen of erger nog van de schappen zullen verdwijnen. Binda vindt dat importeurs inmiddels al bepaalde stappen nemen door aan te geven dat er een bepaalde schaarste gaat zijn aan specerijen of levensmiddelen, die dagelijks door de samenleving worden gebruikt. Hij ziet dit echter als een pressiemiddel om de US dollars van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) los te krijgen. De Akmos-topman vindt het ook een gevaarlijke zaak dat er geen vergunningen meer verstrekt zullen worden aan winkeliers. Dit, omdat de sector al doodbloedt en het juist goed zou zijn om deze te stimuleren. Immers wordt er ook gezorgd voor werkgelegenheid.
Zelfs medicamenten worden schaars
Binda benadrukt dat het nu zelf opmerkelijk is dat bepaalde medicamenten aan schaarste onderhevig zijn. “U weet zelf dat wij een basis medische klapper hebben, maar een groot deel van de medicamenten op de klapper is niet meer te vinden.” Volgens Binda moet de patiënt uit zijn eigen zak aan de apotheek betalen, omdat de medische verzekeringen dat niet meer dekken. Hij benadrukt dat de tendens van schaarste zich in alle sectoren al voordoet, omdat wij in Suriname geen verdiencapaciteit hebben. “Hoe gaat geloof terugkeren als dit probleem iedere keer wordt veroorzaakt?”, vraagt Binda zich af.
Staatsolie dreigt ook in gevaar te komen
De Akmos-topman zegt verder dat de huidige ontwikkelingen in de oliesector al indicaties geven dat Staatsolie in grote problemen kan geraken. Het gaat volgens hem immers om de aflossing van grootschalige schulden in US dollars, terwijl deze dollars niet eens te vinden zijn. “Staatsolie heeft schulden. Als zij haar brandstof aan lokale mensen verkoopt, gaat zij alleen SRD’s ontvangen. Dat betekent dat zij haar schulden in vreemde valuta niet kan betalen.” Binda benadrukt dat hij echt zijn hart vasthoudt met betrekking tot de obligaties van Staatsolie. “Het bedrijf staat straks echt in het rood en goed in het rood ook als de olieprijzen verder blijven dalen. Het punt is dat wij nu regelrecht afdalen naar daar waar er geen plannen zijn, waarbij men zegt hoe Suriname op kort termijn snel geld kan verdienen. Welke branches of actoren kunnen wij inzetten om direct geld te verdienen?”, aldus Binda.
Erupties zullen binnen zes maanden komen
Binda voorziet al grotere erupties in de komende maanden. “Het volk is voldoende geschoold en wij zijn geen analfabeten. Mensen begrijpen zelf dat langzamerhand alles schaars zal worden.” Hij verwacht de erupties al binnen de eerste zes maanden van 2016. “Voor juni ga je zien wat voor erupties er gaan komen. Wij kunnen het niet zonder US dollars doen. Voor alles moeten wij spullen uit het buitenland halen. Hierbij is vreemde valuta vereist.” Binda ziet het wantrouwen van het volk al in president Desi Bouterse, die zich steeds verschuilt en zich alleen maar met populistische plannen bezighoudt. De gemeenschap is volgens Binda aan haar lot overgelaten.
FR

error: Kopiëren mag niet!