Mahinder Jogi: “Toen Cyriel Daal bezig was, had Bouterse ook stoere taal gesproken”

Assembleelid Mahinder Jogi vraagt zich af of president Desi Bouterse de enige persoon in Suriname is die nooit een fout maakt en alles over het reilen en zeilen van het land afweet. “Vanaf de middelbare school observeer ik meneer Bouterse. Is hij de enige persoon die goed is in het land? Is hij de enige persoon die alles weet en informatie heeft? De president zou zich beter kunnen concentreren op de financiële malaise. Het was ooit in de 80’er jaren dat mensen invasie in Suriname zouden plegen en werden er toen een anti-interventiecommissies opgericht. Toen Cyriel Daal en Maurice Bishop in Suriname bezig waren, had Bouterse ook stoere taal gesproken.” Daal was een Surinaamse vakbondsbestuurder. Hij was één van de vijftien tegenstanders van het regime-Bouterse, die tijdens de Decembermoorden werden omgebracht. De bond verzette zich in 1982 onder zijn voorzitterschap fel tegen de revolutie van Desi Bouterse. Toen Bouterse op 30 oktober van dat jaar Maurice Bishop ontving, de leider van Grenada, riep Daal een staking uit. Het vliegtuig van Bishop moest in het donker landen en het diner dat Bouterse voor zijn gast had laten organiseren, verliep bij kaarslicht omdat het elektriciteitsbedrijf staakte.
‘Vernedering contant terugbetaald’
De volgende dag vonden twee massabijeenkomsten plaats: één van de militairen en één van de Moederbond. De militairen hadden gezorgd voor gratis openbaar vervoer, opdat hun bijeenkomst – met Bishop als eregast – door veel mensen zou worden bezocht. Dit gratis openbaar vervoer werd echter door de aanhangers van de Moederbond gebruikt om massaal de bijeenkomst van hun bond te bezoeken. De vakbondsbijeenkomst trok tien maal zoveel mensen als de meeting van de militairen. Bishop was woedend en vond Bouterse veel te soft. Bouterse voelde zich door Daal tegenover Bishop in zijn hemd gezet en zou in het openbaar hebben gezworen de vernedering ‘contant’ te zullen terugbetalen. De parlementariër benadrukt dat het staatshoofd moet nalaten bepaalde uitspraken te doen, omdat deze hem belachelijker naar buiten maken en indien zaken mislopen, in verdere problemen zullen zetten.
‘Soms krijg je het gevoel dat wij terug zijn in een machtstaat’
Het siert de president van het land volgens Jogi niet om zulke verregaande uitspraken te doen over de rechterlijke macht, dat de minister van Justitie en Politie, die ondergeschikt is aan de president, zelf aanvoelt dat dit niet kan en op een heel zachte manier hem terugfluit. “Alleen de interventie van minister Jennifer van Dijk-Silos geeft aan dat de president scheve schaats heeft gereden. Stel dat het waar zou zijn! Ik ben er wel helemaal van overtuigd dat het niet waar is. Dan heeft de president andere mogelijkheden en andere kanalen om dit te bespreken en bespreekbaar te maken. Het schijnt een gewoonte in dit land te zijn geworden. De president belegt een persconferentie en geeft af op mensen die niet naar zijn pijpen willen dansen. Hoefdraad geeft mensen van langs dat zij in de fout zijn. Welke cultuur hebben wij? Soms krijg je wel het gevoel dat wij terug zijn in een machtstaat. De president heeft zich bezondigd door uitlatingen richting de rechterlijke macht te doen. De hele case is dat het 8 decemberstrafproces weer wordt opgestart en dat de president hoofdverdachte daarin is. Welke buitenlander komt hier bemoeien in jouw parket? President, mi e begi yu, tap nanga deng sani. Het is doorzichtig!”, aldus Jogi.
FR

error: Kopiëren mag niet!