BOG bezig met multisectorale preventie

Dengue, Chikungunya en Zika krijg je als je wordt gebeten door de Aedes aegypti en de Aedes albopictus muskiet. Aedes aegypti is een huismuskiet. Dat wil zeggen dat het woont tussen mensen en vooral eierern legt in en om het huis. Deze broedplaatsen zijn vaak door de mensen gemaakt. De Aedes albopictus muskiet is een agressievere muskiet dan de Aedes aegypti en broedt in planten en boomrijke gebieden, bijvoorbeeld in Bromelias. Deze muskiet komt tot heden niet voor in Suriname. Omdat wij in Suriname te maken hebben met de Aedes aegypti muskiet is broedplaatsen opruimen het belangrijkste preventie- en bestrijdingsmiddel voor Dengue, Chikungunya en Zika.
De Dengue-, Chikungunya- en Zika- virussen worden overgedragen van mens tot mens door de Aedes aegypti muskieten. Verspreiding van het virus over grotere afstanden gebeurt vooral door reizende mensen, die het virus in hun bloed hebben. Zo is bijvoorbeeld het Chikungunya-virus in Suriname terechtgekomen door reizigers uit het Caribisch gebied. Als zo een virus is binnengebracht in een nieuw gebied kan de overdracht van mens tot mens heel snel plaatsvinden door de muskieten. Belangrijk is om uzelf te beschermen, bijvoorbeeld door het gebruiken van muskietenwerende smeersels en sprays. Als je toch ziek bent, zorg ervoor dat de Aedes muskieten de gelegenheid niet krijgen om het virus naar huisgenoten, buren of collegas over te brengen. Gebruik repellent, trek bedekkende kleding aan, zoals lange broeken, lange rokken en lange mouwen en slaap onder een klamboe.

Malathion heeft kankerverwekkende eigenschappen

Muskietenbestrijding door te spuiten met insecticiden heeft beperkingen en enkele nadelige gevolgen. Een belangrijke beperking is dat alleen volwassen muskieten dood gaan. De eitjes, larven en poppen die zich in de broedplaatsen om het huis bevinden, komen een dag na de bespuitingen alweer uit en zorgen voor de verdere virus-verspreiding. Het is daarom niet effectief om te spuiten als de broedplaatsen niet zijn opgeruimd. Voor muskietenbestrijding wordt er een speciaal lage concentratie van insecticide gebruikt, die ongevaarlijk is voor mensen. Blootstelling van de mens aan teveel insecticide kan nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid. Van Malathion is bijvoorbeeld bekend dat het kankerverwekkende eigenschappen heeft. Het is belangrijk daar heel zorgvuldig mee om te gaan. Ga dus vooral niet zelf spuiten, maar voorkom liever dat de muskiet zich in jouw omgeving kan vermenigvuldigen. Verwijder de broedplaatsen!
Gebruik van teveel insecticiden, of een te vaak gebruik van insecticide kan schade toebrengen aan het milieu. Bijvoorbeeld honingbijen en andere belangrijke boom- en bloembestuivers kunnen daarvan doodgaan. Een teveel en te vaak gebruik kan de muskiet ongevoelig maken tegen dat insecticide. We noemen dat resistentie. Dat wil zeggen dat het insecticide de muskieten op den duur niet meer doodt. Het voorkomen van resistentie is belangrijk, omdat er nog geen veilige alternatieve middelen voor gebruik in bespuitingscampagnes ontwikkeld zijn.
Het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg is bezig met een multisectorale aanpak voor de preventie en bestrijding van Dengue, Chikungunya en Zika. Met hulp vanuit verschillende ministeries en ondersteuning vanuit de samenleving wordt gewerkt aan voorlichting naar de gemeenschap, training van bestuursdiensten, onderzoek naar de verspreiding van het virus en naar de muskietenpopulaties, en preventie- en bestrijding in prioriteitsgebieden. Succes kan met name worden geboekt als iedereen een handje helpt en ook blijft helpen. Help Suriname, maar help ook uzelf en verwijder elke week de broedplaatsen in uw omgeving! Dit stelt het ministerie van Volksgezondheid in een verklaring.

error: Kopiëren mag niet!