Paul Somohardjo: ‘Advocatenkantoor Van Dijk-Silos moet gesloten worden’

De geknoeide fractieverdeling die in de rechtszaal is gebruikt
De geknoeide fractieverdeling die in de rechtszaal is gebruikt

Paul Somohardjo-Advocatenkantoor moet gesloten   worden 2De voorzitter van de PL, Paul Somohardjo, steekt het beslist niet onder stoelen of banken: ‘Advocatenkantoor Van Dijk-Silos (VDS) moet gesloten worden. Er moet een justitieel onderzoek komen’, aldus Somohardjo in gesprek met Dagblad Suriname. In de megarechtszaak over de terugroeping van Sapoen en Chitan zijn ook president Desi Bouterse en de Staat Suriname voor het gerecht gesleept. Wie schetst de verbazing van Somohardjo dat de advocaat van de Staat Suriname en van Bouterse, Nailah van Dijk, de dochter van Justitieminister Jennifer van Dijk – Silos, met een productie op de proppen komt, waaruit blijkt dat Sapoen en Chitan wel staan opgenomen als fractieleden van de PL. ‘Dit kan niet’, zegt Somohardjo stomverbaasd. Bij de vorming van de fractie in het parlement had hij duidelijk aangegeven dat zijn fractie slechts uit drie leden bestaat namelijk: hij, William Waidoe en Ingrid Karta-Bink. Voor Somohardjo is het meer dan duidelijk dat het advocatenkantoor geknoeid heeft met de stukken van fractieleden. ‘De Justitieminister moet aftreden, zij moet met ontslag gestuurd worden’, spuugt hij eveneens zijn gal op Jennifer van Dijk-Silos. Zij zou volgens de politicus debet zijn aan de knoeierij en vervalsing van stukken afkomstig van haar advocatenkantoor.
Spreekbeurt vervalsing niet in dank afgenomen in parlement
Al gauw bleek dat het relaas dat Somhardjo in het parlement wilde houden over ‘het vervalste stuk’, dat geproduceerd zou zijn door ‘het advocatenkantoor van de Justitieminister’, hem helemaal niet in dank werd afgenomen. Parlementsvoorzitter Jennifer Simons beet hem toe dat Somohardjo zich in het parlement bevond en niet in de rechtszaal. Hem werd het woord ontnomen, waarna hij door tussenkomst van de sterke arm uit ‘s lands vergaderzaal werd gezet. ‘Ik heb gestreden, de machtstaat is aan het groeien’, aldus Somohardjo. Hij meent dat de parlementsvoorzitter, die in feite onafhankelijk diende te opereren, zich verdienstelijk maakt als een verlengstuk van de president, de regering dus. ‘Dat Simons nota bene de knoeierij en vervalsing, die gepleegd is door het advocatenkantoor van de Justitieminister komt verdedigen’, is volgens Somohardjo meer dan ooit het ultieme bewijs dat het hek van de dam is, dat er al aangevreten wordt aan de rechtsstaat om de machtstaat door te drukken. ‘Wanneer een warunghouder in de fout gaat, wordt zijn warung gesloten, wanneer een supermarkthouder in de fout gaat, wordt zijn supermarkt gesloten, en wanneer een advocatenkantoor in de fout gaat moet ook haar kantoor gesloten worden’, redeneert Somohardjo. In de megarechtszaak die aanhangig is gemaakt, heeft zijn advocaat de producties opgestuurd gisteren. ‘Verwacht wordt dat volgende week een uitspraak van de rechter volgt, indien de tegenpartij geen vertragingstactiek toepast’, verzucht Somohardjo, die het verschrikkelijk vindt dat de rechtsstaat wederom een pispaal wordt van de opkomende machtsstaat.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!