Rusland: “Nieuw team CBvS mag zich niet bezighouden met populariteit regering”

“Wij merken dat er acties worden ondernomen om de crises die ontstaan is vooral op financieel-economisch gebied aan te kunnen. We merken dat er een team zal aantreden bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS) en dat de bedoeling is een vertrouwenwekkend team te hebben, waardoor een basis gelegd kan worden voor rust op de valutamarkt en alles wat daarmee samenhangt. De bank moet alle ruimte krijgen om via banktechnische en wettelijke regelingen o.a. vervat in de Bankwet haar werk te doen. Wij kunnen geen situaties toestaan, waarbij de bank zich bezighoudt met de populariteit van de regering en zaken presenteert die niet de werkelijkheid zijn. Je kan niet continu aangeven dat de financiële situatie onder controle is, terwijl onze belangrijke deviezenreserve aan het verdampen is.” Dit stelde NPS-fractieleider Gregory Rusland tijdens de tweede ronde van de begrotingsbehandeling in DNA. Volgens de NPS-topman hebben zich in de afgelopen weken sinds de sluiting van de eerste ronde van de begrotingen verschillende ontwikkelingen op financieel-economisch gebied zich voorgedaan.
Volk wordt uitgebuit
Na de aanpassing van de wisselkoers en besluiten genomen door de financiële autoriteiten, is de koers op hol geslagen, met alle gevolgen van dien. Dit heeft volgens hem een enorme impact gehad op het leven van alledag voor grote delen van ons volk en de burgers hebben het bijzonder moeilijk. “Naast de verhoogde prijzen voor met name elektra en water, die nu voor velen een grote strop zijn, zijn tevens ook de kosten voor levensonderhoud drastisch gestegen en blijven ze stijgen. Als je de winkel instapt, merk je duidelijk de stijging. Het is zelfs zo erg dat terwijl je wilt betalen voor producten de prijzen de lucht ingaan. Gaarne hiervoor een duidelijke aanpak en verandering, want dit is uitbuiting van het volk”, stelt de politicus.
Begroting voldoet niet meer aan huidige ontwikkelingen
De regering heeft volgens Rusland een begroting ingediend en aangepast aan de situatie van enkele maanden geleden. “Intussen is de situatie dusdanig veranderd dat wij met z’n allen beseffen dat wij nu bezig zijn aan een zinloze actie en dat wij bijna zeker terug zullen moeten komen als DNA, zodat de regering ingaat op de suppletoire uitgaven. Of had de regering reeds toen deze aanpassing van de koers ingecalculeerd? Gaarne ontvangen wij hierover informatie van de minister van financiën”, aldus de NPS’er.
Looncorrectie en optrekking belastingvrije grens
De problemen waar de samenleving mee worstelt op dit moment vereisen volgens de parlementariër dat de regering ervoor zal moeten zorgen dat er acties worden ondernomen om de mensen een helpende hand te bieden en een loonronde in te passen. Verder moet op belastingniveau bekeken worden of de belastingvrije grens naar boven geschoven kan worden, zodat vooral de mensen aan de lagere kant van de salarissen meer in handen zouden kunnen krijgen. Maar dit betekent dat waar wij thans over praten, de begroting, weer aangepast zal moeten worden en dus nu al achterhaald is.
FR

error: Kopiëren mag niet!