‘Psychosociale problemen los je niet met geloof op’

Nannan Panday.1Recentelijk werd de gemeenschap weer opgeschrikt door leerlingen die in trance zijn geraakt op een lbgo-school. Op de Oedayraising Varmaschool zijn op dinsdag 26 januari enkele leerlingen in trance geraakt. Dit heeft zich niet voor het eerst voorgedaan op deze school. Niet op deze school alleen, maar ook op andere scholen heeft dit onplezierig geval een domper gelegd op het onderwijsproces van de leerlingen en de leerkrachten. Vaker heeft men in dit kader gepoogd dit probleem te verhelpen middels het organiseren van een gebedsdag op de school. Maar is dat wel een oplossing? Volgens psychiater drs. Kamla Nannan Panday-Jhingoeri is het gebruikmaken van de geloofsovertuiging om een kind die in trance geraakt is te helpen, niet altijd de oplossing. “Psychosociale problemen los je niet met het geloof op”, stelt Nannan Panday.
Nannan Panday heeft in oktober 2012 samen met professor Jack Menke, professor Ria Reis, professor Joop de Jong en drs. Betty Sabajo – Cederboom een onderzoek gedaan op scholen waar kinderen in trance zijn geraakt. Hieruit is er een publicatie voortgevloeid, die in mei 2014 is uitgebracht door het IGSR, Anton de Kom Universiteit van Suriname. De publicatie is getiteld ‘Trance bij schoolkinderen; Rapport van een onderzoek op drie scholen in Suriname’. Er zijn aanbevelingen gedaan aan het ministerie van Onderwijs. Helaas wordt er geen gebruikgemaakt van deze aanbevelingen, die indien structureel uitgevoerd, zouden kunnen voorkomen dat dit soort uitbarstingen een grotere vorm aannemen dan wenselijk is.
Praktijkvoorbeeld
“Jaren geleden heb ik een kind begeleid dat in trance was geraakt op school. Na onderzoek bleek dat het kind eerder dit soort ervaringen thuis had gehad. Zij hoorde ook vanaf haar vroege kinderjaren stemmetjes. Er bleken meerdere psycho-traumatische momenten aan de basis te liggen. Volgens de psychiater heeft elk geval weer een eigen behandelwijze. Er zijn wel globale overeenkomsten, maar niet twee kinderen hebben exact hetzelfde probleem. Wat ik als psychiater doe, is kijken naar het hele beeld. Wat heeft gemaakt dat dit kind in zo’n situatie is geraakt. Hoe is de sociale omgeving en hoe is de psychische gesteldheid. Hoe is het milieu waarin hij of zij zich bevindt wat maakt dat een kind op dat moment en op die manier gaat reageren. En dat is dus de informatie die van geval tot geval verschilt.” Bij het onderzoek dat we hebben gedaan, bleek dat sommige kinderen ook thuis zulke aanvallen kregen en dat er ook anderen thuis waren, die soortgelijke aanvallen hadden. Met begeleiding komt zo een kind er volgens psychiater Nannan Panday er wel vanaf. “Je moet dat kind begeleiden en onder andere leren om op een adequate manier om te gaan met stress. Het kind moet op school ook trainingen krijgen in sociale vaardigheden”, aldus psychiater Nannan Panday

error: Kopiëren mag niet!