Riad Nurmohamed: “Abdoel, ga de rapporten lezen”

Assembleelid Amzad Abdoel hekelt het feit dat parlementariërs cijfers aan de gemeenschap presenteren die niet op juistheid berusten. Tijdens de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee (DNA) ergerde hij zich dat Riad Nurmohamed van de VHP cijfers presenteerde, die volgens Abdoel niet van de CBvS of Financiën afkomstig waren. “Ik heb heel veel te zeggen. Het lid presenteert hier een balans zonder een kop, zonder staart, zonder een bronvermelding, verwisselt cijfers van de VES en het IMF door elkaar. Waarover gaat zijn balans? Is zijn balans een balans van de handelsrekening? Een balans van de betalingsrekening? Het lid weet het zelf niet. Ik nodig het lid uit om uit dit document te werken, als hij over cijfers van Suriname praat.” Volgens Abdoel is het document, dat hij in handen had, het officieel document van de Centrale Bank van Suriname (CBvS). De NDP’er verwees naar de Nieuw Front-regering in de jaren ’90, waar Suriname volgens hem de hoogste inflatie heeft gehad. Hij vindt het echt triest.
“Abdoel, ga de rapporten lezen”
Nurmohamed gaf aan dat de cijfers die hij heeft gebruikt, komen uit de officiële rapporten van de CBvS en Financiën. Volgens hem heeft hij een brief gestuurd naar het ministerie van Financiën en heeft de rapporten gehad. “Als je goed hebt opgelet, zal je zien dat de trend niet zal verschillen. Abdoel, ga de rapporten goed lezen.” Nurmohamed verontschuldigde zich als hij de grafieken niet volgens x of y-as zou hebben aangegeven.
Waar is berm aan Euro’s en US dollars naar toe gegaan?
Nurmohamed gaf in zijn presentatie aan dat ons land tussen 2005 en 2010 gemiddelde inkomsten van USD 250 miljoen uit de mijnbouwsector kreeg. Dat is boven het gemiddelde van de voorgaande periode. De vraag die volgens hem rijst, is waar de berm aan Euro’s en US dollars naartoe zijn gegaan. Volgens Nurmohamed hadden wij uit de cijfers van Financiën al vijf jaar geleden kunnen weten wat de prijs van goud, olie en aluminium zou worden. “Nu weten wij al wat de prijs zal zijn tot 2025. De prijzen zijn bekend. De algemene trend is dat wij voor deze drie sectoren weten dat het niet zo rooskleurig uitziet, omdat het op dat niveau zal blijven.” De parlementariër benadrukte dat wij elke winst gaan moeten sparen. Hij vraagt zich daarom af wat onze monetaire autoriteiten niet hadden kunnen zien. De vraag volgens hem is wat er precies mis is gegaan en of er geen gedegen onderzoek moet komen. Nurmohamed gaf aan dat hij hoopt dat Suriname niet wederom dezelfde fout zal maken met Newmont dat in 2017 in productie moet gaan. “Wij moeten leren uit wat we eerder hebben meegemaakt. Er is een gebrek aan concrete ontwikkelingsacties met gewenste outputs. De punten van de president verzekeren geen voldoende welvaart en welzijn voor de samenleving. Er is onvoldoende transparant beleid en duurzaam beleid om Suriname uit deze economische crisis te halen”, aldus Nurmohamed.
FR

error: Kopiëren mag niet!