Alarmerende meldingen Zika en Chikungunya uit Suriname

Sinds mei 2015 heeft het Zika-virus zich verspreid naar verschillende gebieden in Latijns-Amerika, waaronder Brazilië, Barbados, Colombia, Ecuador, El Salvador, Guatemala, Guyana, Haïti, Honduras, Mexico, Panama, Paraguay, Puerto Rico, Suriname, Venezuela en de Franse overzeese departementen Martinique, Saint- Martin en Frans Guyana. Naar verwachting zal het virus zich verder over Latijns-Amerika verspreiden. Wereldwijd is er sinds 1952 een aantal uitbraken gerapporteerd in Afrika, Zuidoost Azië en Oceanië. In Brazilië zijn vanaf oktober 2015 meer dan 3500 gevallen gemeld van microcefalie. Er wordt gedacht dat er mogelijk een associatie is met het toegenomen aantal Zika-virusinfecties. Dit is echter nog niet met zekerheid aangetoond en wordt op dit moment onderzocht. CDC adviseert in bovengenoemde landen voorzorgsmaatregelen op niveau 2. Dit houdt in dat alle reizigers (inclusief zwangere vrouwen) naar bovengenoemde landen zeer zorgvuldig antimuggenmaatregelen moeten nemen. Zij adviseren zwangeren (veiligheidshalve) te overwegen hun reis uit te stellen. Ook worden zwangeren en vrouwen die tijdens de reis overwegen zwanger te worden, geadviseerd om de risico’s van een reis naar de tropen altijd goed af te wegen vanwege het vóórkomen van tropische infectieziekten, zoals Dengue, Malaria en Chikungunya. Dit geldt dus ook voor de risico’s op een eventuele infectie met het Zika-virus. In alle gebieden waar het Zika-virus is gemeld, komen ook het Dengue en/of Chikungunya-virus voor. Al deze virussen worden door dezelfde muggen overgedragen. Deze muggen zijn vooral overdag actief.
Wat zijn Zika, Chikungunya en Denque?
Zika, Chikungunya en Denque zijn virusziekten die door (Aedes) muggen wordt overgedragen. Deze muggen steken overwegend overdag. De meest voorkomende symptomen zijn koorts, huiduitslag, hoofdpijn, moeheid en gewrichtsklachten. Zika kan bij zwangere vrouwen leiden tot hersenbeschadiging van het ongeboren kind en tot neurologische syndromen. De klachten kunnen ongeveer 2-3 weken aanhouden. Er bestaat nog geen vaccinatie of behandeling voor Zika, Chikungunya en Dengue.

Belangrijke maatregelen ter bescherming

Het is niet alleen belangrijk om de broedplaatsen van de muggen aan te pakken, maar ook persoonlijke bescherming tegen muggenbeten is van essentieel belang. Dit kunt u doen door woningen goed te beveiligen door het plaatsen van horren in deuren en ramen (screens). Hierdoor worden de muggen zoveel mogelijk buiten gehouden. Voor de avond- en nachtelijke bescherming gebruik te maken van een klamboe. De klamboe kan wel of niet bewerkt zijn met een speciaal muggenwerend middel (geïmpregneerde – en niet geïmpregneerde klamboe). Het gebruik van DEET (di-ethyl-meta-tolueenamide) op onbedekte lichaamsdelen wordt aanbevolen. Dit product is in een drietal sterktes verkrijgbaar. De 30% is geschikt voor kinderen tot 2 jaar en zwangere vrouwen. De werkingsduur hiervan is 8 uren. De 40% en 50% zijn geschikt voor kinderen ouder dan 2 jaar en volwassen. De werkingsduur is 10 uren.
Het is belangrijk dat u goed op de hoogte bent over maatregelen die wel en niet werken. Trap niet in ongeloofwaardige middeltjes en apparaatjes. Met het in acht nemen van de vier eerder genoemde maatregelen: aanpakken van broedplaatsen, plaatsen van horren (screens) in ramen en deuren, het gebruik van de juiste concentratie DEET en klamboes houdt u muggen van uw lijf. DEET en klamboes zijn verkrijgbaar bij Medi Check Services Suriname.

error: Kopiëren mag niet!