Surinamers zijn arm geworden

hardeo1
hardeo2De afgelopen maanden, weken en dagen horen wij vaak de mensen op straat zeggen dat de regering Bouterse/Adhin (2) naar huis moet gaan. Ruim 8 maanden terug (25 mei 2015) heeft het Surinaamse volk (electoraat) voldoende mogelijkheid gehad om de vorige regering via de verkiezingen naar huis te sturen. Ruim 55% van het Surinaamse kiezersvolk heeft op mei 2015 niet op de zittende regering (Bouterse/Ameerali) gestemd, maar met 45.45 % van de landelijke stemmen heeft de NDP de verkiezingen glansrijk gewonnen en behaalde zij 26 zetels (zie tabel 1). Met 26 zetels was de NPD niet in staat om een stabiele regering te vormen en heeft snel een strategie ontwikkeld om anderen ook erbij te halen. Twee leden van BEP zijn snel gemigreerd naar de paarse honingpartij; 2 leden van de PL zijn overgehaald (ik zal niet zeggen van omgekocht ), het enige lid van DOE en ook het enige lid van PALU hebben zich ook aangesloten en daarmee was de coalitie verzekerd van 32 zetels. Hetgeen de mensen zeggen dat de regering naar huis moet gaan, is op dit ogenblik niet reëel aanwezig. Wij zeggen vaak: “Het volk heeft voor de NDP gestemd”. Deze bewering is onjuist (zie de uitslag van de verkiezingen van 25 mei 2015 in tabel 1).
Mensen durven meer
Via de media durven de mensen wat meer kritiek te leveren op de zittende regering, maar een massale beweging welke in 1999 had plaatsgevonden, zie ik voorlopig niet zitten. Deze regering verstaat de kunst om het volk continu te “belazeren”). In 6 jaar tijd (2010-2016) is het salaris van elke burger gehalveerd door de inflatie. De mensen zijn verarmd en men maakt ze periodiek blij met SRD 100,00. Met enkele voorbeelden wil ik aantonen dat de loontrekker/ landbouwers/ veeboeren met 50% verarmd zijn.
De afgelopen jaren hebben ambtenaren geen salariscorrecties gehad. Wij verzoeken de regering om ons geen salariscorrectie te geven, anders gaan wij weer in de inflatiespiraal belanden. In 1999 kocht ik een grote cola voor SF 3000,00. Dank zij de regering Venetiaan/Ajodhia en de eerlijke en kundige directeur van de CBvS, de heer Andre Telting, zijn de nullen verdwenen en op het financiële vlak is er rust en stabiliteit gekomen in de periode 2000-2010. Stimuleer het Surinaamse volk om te sparen en de aantrekkelijke rente bij de banken trekt vele beleggers aan. Devalueer daarna het geld en de Surinaamse spaarders zijn weer “bedelaars” geworden.
Vandalen nemen in 2010 de macht over
Ik ben nog op de opleiding (IBW) verbonden als leraar. De rechtenstudenten krijgen ook een beetje Romeinse geschiedenis. Ik legde de studenten uit over de val van het West Romeinse Rijk (476 n. Chr.). De Germaanse volkeren (barbaren) trokken kort voor de val van het West Romeinse Rijk, Rome binnen en hebben flink huisgehouden; wetenschappelijke werken werden vernietigd. De moeizaam opgebouwde culturele waarden en normen van de Romeinen werden met de grond gelijk gemaakt. Vooral de Vandalen (Germaanse stam) die een lange tocht gemaakt hadden om via West-Europa, Spanje en Noord-Afrika uiteindelijk Rome vanuit de Middellandse Zee aan te vallen. Deze Vandalen waren de grootste vernietigers van het West Romeinse Rijk. Het woord vandalist, welke wij vaker gebruiken is afgeleid van de Germaanse stam Vandalen. Daarom zegt men vaak: “Geef de macht nooit aan Vandalen die geen verstand hebben om een land te besturen”.
Hardeo Ramadhin

error: Kopiëren mag niet!