Misiekaba weigert te dansen naar pijpen buitenlanders

NDP-fractieleider Andre Misiekaba hekelt het feit dat verschillende mensen in de samenleving, waaronder ook oppositieparlementariërs, in een heel andere richting gaan met de recent gedane uitspraken van president Desi Bouterse. Het staatshoofd heeft vrijdag op een persconferentie aangegeven dat er krachten zijn aangestuurd door het buitenland, om te proberen hier onregelmatigheden te doen plaatsvinden en het land te destabiliseren. Hier maakt de rechterlijke macht deel van uit. Het staatshoofd vindt dat het 8 Decemberstrafproces ineens weer op de rol komt, terwijl de volksvertegenwoordiging de wil van het volk heeft geuit door een Amnestiewet aan te nemen. Ook de vele protestacties en rechtszaken tegen de verschillende instituten ziet Bouterse als een invloed vanuit de buitenwereld. Binnen het parlement is de regering maandag flink onder vuur genomen. Misiekaba verdedigde de uitspraak van het staatshoofd en gaf aan dat Bouterse nimmer een beschuldigende vinger richting de rechterlijke macht heeft gewezen. ‘Ik heb niet gehoord dat de president de rechterlijke macht op één of andere manier zou hebben besproken op de wijze zoals door de oppositie wordt aangegeven. Wij kijken inderdaad vreemd op, wanneer mensen het parlement voor de rechter brengen om te eisen dat wij het werk doen, zoals zijn dat willen!’, benadrukte Misiekaba.
‘Wat is het doel van de uitspraken geweest?’
Assembleelid Krishna Mathoera eiste van de regering dat zij terstond een gedegen verklaring over de uitspraken van het staatshoofd gaf. ‘Wij hebben afgelopen vrijdag ernstige beschuldigingen richting de rechterlijke macht en het OM gehoord. Het vertrouwen is ernstig geschaad. Zijn deze instituten nog te vertrouwen? Zo ja, wat is dan de basis en doel geweest van de beschuldigingen van de president? Is het angst? Is het intimidatie? Is de samenleving hiervan gediend? Zo nee, wanneer kunnen wij aanhoudingen van verdachten verwachten en wat zijn de vervolgmaatregelen? Zeker wat betreft het OM en het Hof van Justitie. De regering zou meteen hierop moeten ingaan, want het is een zeer ernstige zaak’, benadrukte Mathoera.
Hof betreurt mededeling president
Ondertussen heeft het Hof van Justitie een verklaring uitgegeven, waarin zij de uitspraken van het staatshoofd betreurt. Het Hof zegt met verbazing kennis te hebben genomen van de mededelingen van de president. ‘Het Hof van Justitie hecht eraan te benadrukken dat elke alleensprekende rechter of kamer van rechters, die conform de jaarlijks opgemaakte verdeling van werkzaamheden is belast met de berechting van aanhangig gemaakte zaken, zulks onafhankelijk en onpartijdig doet.’ Dat betekent dus zonder inmenging of beïnvloeding van wie dan ook en daaraan zal geen enkele rechter enige concessie doen.
FR

error: Kopiëren mag niet!