“Hof zal nooit meewerken aan ondermijning constitutionele verhoudingen”

Het Hof van Justitie deelt mee met verbazing kennis te hebben genomen van de mededelingen van de president van de op 22 januari gehouden persconferentie. “Het Hof van Justitie hecht eraan te benadrukken dat elke alleensprekende rechter of kamer van rechters, die conform de jaarlijks opgemaakte verdeling van werkzaamheden is belast met de berechting van aanhangig gemaakte zaken, zulks onafhankelijk en onpartijdig doet. Dat betekent dus zonder inmenging of beïnvloeding van wie dan ook en daaraan zal geen enkele echter enige concessie doen”, stelt het Hof in een persbericht.
President Desi Bouterse deelde onlangs tijdens de persconferentie mee dat er krachten zijn, aangestuurd door het buitenland, die proberen onregelmatigheden te doen plaatsvinden. Dit, om het land te destabiliseren. Hier maakt volgens het staatshoofd de rechterlijke macht deel van uit.
Het Hof zal volgens het persbericht nooit meewerken aan ondermijning van de constitutionele verhoudingen. Het orgaan verwacht dat feiten en omstandigheden die duiden op het tegendeel via de geëigende kanalen op het daarvoor bestemde forum bekend zullen worden gemaakt, opdat een onderzoek kan worden ingesteld.
In het tweede halfjaar van 2015 heeft de huidige minister van Justitie en Politie aanbevolen de samenwerking met de Nederlandse Raad voor de Rechtspraak te hervatten.
De bewindsvrouw heeft bij die gelegenheid te kennen gegeven dat zij zich ervan bewust is dat bij verbetering van ons rechtssysteem slechts een beroep gedaan kan worden op de overige leden van de rechtsfamilie, waartoe Suriname behoort, namelijk Nederland en Nederlandse Antillen.
Het Hof betreurt daarom de mededelingen van het staatshoofd, vooral aan de vooravond van het werkbezoek van de voorzitter van de Raad voor Rechtspraak. De hoge functionaris brengt een werkbezoek aan Suriname van 26 tot 29 januari.

error: Kopiëren mag niet!