Governor Gersie zal SPSB tot orde moeten roepen

“Ik vind de regeling tussen de Surinaamse Postspaarbank (SPSB) en de Vereniging van Cambiohouders in Suriname (VVC) onverantwoord, onreglementair en in strijd met economische spelregels. Het crisisteam onder leiding van de aanstaande governor Glenn Gersie van de Centrale Bank zal dit en alles moeten bijsturen voor reparatie en herstel. Zij zullen een nieuwe ‘jump start’ moeten maken.” Dit stelt fiscaaljurist Robby Makka naar aanleiding van de samenwerking tussen cambio’s en de SPSB bank om de koers terug te brengen naar SRD 5.15. Makka zegt dat het een opruimingsprogramma met zuiveringsmaatregelen wordt, waarbij de staatsbank tot de orde zal moeten worden geroepen. “De USD 13 miljoen van VVC moet transparant, naar de juiste boekhouding toe. Creatieve valutavangsten zullen een rampspoed worden. Nergens op de wereld zitten officiële monetaire autoriteiten met cambiohouders op een persconferentie voor officiële staatszaken.” Het is volgens hem wellicht niet de schuld van de cambiohouders. Remy Bhailal is volgens hem vanuit een officiële instantie en is met goede bedoelingen naast Financiënminister Gilmore Hoefdraad gaan zitten. “Het was wel diplomatiek verkeerd naar investeerders toe, dat je de andere monetaire autoriteit, de CBvS, bespreekt”, aldus Makka.
4 valutakoersen uit den boze
Volgens Makka is het uit den boze als een land als Suriname 4 valutakoersen heeft. Het gaat volgens hem om de CBvS-koers, de straatkoers, de douanekoers en de SPSB-koers. “De financiële markt wordt zo niet gediend”, stelt hij. Rust en prijsstabiliteit zijn de eerste 2 stappen die volgens de fiscaaljurist gezet moeten worden en moeten wij met waakzaamheid vooruit. “We mogen de economie niet verder doen verflauwen.”

Duo Gersie/Hoefdraad moet sterk zijn

Het duo van de monetaire autoriteiten bestaande uit Glenn Gersie en Gilmore Hoefdraad moet volgens Makka sterk zijn. “Dat wordt nog een klus. Nu is het geen duo met dezelfde visie.” Hij is daarom blij dat Athony Caram als adviseur is toegevoegd. “De geldkraan moet niet allen dicht, maar we moeten het lekken van de kraan stoppen. We zullen de kraan moeten monteren, of zelfs vervangen. De kraan is vervangen, 3 maal G moet 3 maal G terugbrengen, Govenor Glenn Gersie moet Geld, Geluk en Gezondheid terugbrengen”, aldus Makka.
Scenario Hoefdraad was bedoeld als rookgordijn
Hoefdraad had volgens Makka gedacht dat president Desi Bouterse hem zou ontslaan. Daarom ging hij bewust met de VVC op een persconferentie en haalde uit naar TCT-minister Andojo Rusland. “Hoefdraad wilde als economische martelaar weer de sympathie van de VES en alle vakmensen. Het scenario werkte niet. Hoefdraad moet aanblijven, omdat de president een strateeg is.” Makka voorspelt dat Hoefdraad wellicht alsnog zal vertrekken. “Het was ook als rookgordijn bedoeld. Toen deze niet werkte, kregen we een nieuwe persconferentie met ‘buitenlandse krachten zijn bezig’. Alles was voorgeprogrammeerd en georkestreerd”, aldus Makka.
FR

error: Kopiëren mag niet!