Bisschop Karel Choennie leider katholieke geloofsgemeenschap

Bisschop Karel Choennie leider van de katholieke geloofsgemeenschap in Suriname.2
Bisschop Karel Choennie leider van de katholieke geloofsgemeenschap in Suriname.4
Bisschop Karel Choennie leider van de katholieke geloofsgemeenschap in Suriname.1
FrontfotoOnder enorme publieke belangstelling werd gisteren, zondag 24 januari, monseigneur Karel Choennie ingewijd tot bisschop van de katholieke geloofsgemeenschap in Suriname. Het was een bijzonder moment voor Suriname, en zeker de rooms-katholieke gemeenschap in Suriname. Dit, gezien het een moment was, dat binnen de korte tijd niet terug zal komen. De dienst begon met een processieloop waar mgr. Choennie mee naar binnen kwam. Een processie is een plechtige optocht van geestelijken en gelovigen. Het doel is de versterking van de godsvrucht, boetedoening en/of het richten van dank- of smeekbede tot God of een heilige. Na de Schriftlezingen en de preek, gesterkt dus door Gods Woord en de overweging op dat Woord, ving de wijdingsplechtigheid aan met het gezamenlijk aanroepen van de Heilige Geest. Omdat men gelooft dat het slechts door de kracht van de Geest is dat iemand dit ambt kan ontvangen en waarmaken. Vervolgens vonden de ondervraging en beloften plaats. In de geloften werd de bisschop-elect gevraagd een goede verkondiger van het evangelie, een zorgzame herder en een gelovig priester te willen zijn voor de kerkgemeenschap, waarover hij als bisschop werd geplaatst.
De eerste centrale rite van de bisschopswijding was de handoplegging. Deze centrale handeling gaat terug op één van de oudste Bijbelse gebaren. Door de handen op te leggen, worden zegen en roeping doorgegeven. De tweede centrale rite, in aansluiting op de hangoplegging, was de zalving met heilig Chrisma. Ook die liturgische handeling gaat terug tot Bijbelse traditie. Vervolgens werd het evangelieboek overhandigd aan mgr. Choennie, gevolgd door bekleding met de tekenen van het bisschopsambt: ring, borstkruis, mijter en staf. Ten slotte nam de nieuwe bisschop de verantwoordelijkheden als herder van dit bisdom op zich door op het bisschopszetel plaats te nemen. Zoals verwacht, werd de inwijdingsplechtigheid door meer dan 1.700 mensen bezocht. Onder de bezoekers bevonden zich buitenlandse gasten, leden van de regering, het corps-diplomatiek, genodigden en andere belangstellenden.
Geschiedenis Bisdom Suriname
De eerste bisschop die de leiding kreeg van de katholieke geloofsgemeenschap in Suriname was mgr. Jacobus Grooff. Vanaf 1825 mocht hij dat doen met bisschopswijding en bisschoppelijk waardigheid. Hij bestuurde de RK Missie van Suriname echter nog onder de directe verantwoordelijkheid van de Paus, omdat het als missiegebied nog slechts bescheiden in organisatie was en nog geen zelfstandig bisdom kon zijn. Mgr. Stephanus Kuijpers werd de eerste die de titel mocht voeren van ‘bisschop van Paramaribo’.
Leiders van de katholieke geloofsgemeenschap in Suriname
Mgr Jacobus Grooff (1825–1852), mgr. G. Schepers (1852–1865), mgr. Johannes B. Swinkels, C.Ss.R. (1866–1875), mgr. J.H. Schaap, C.Ss.R. (1875–1889), mgr. Wilhelmus Wulfingh, C.Ss.R. (1889–1906), mgr. J.C. Meeuwissen, C.Ss.R. (1907–1912), mgr. Th.A.L.M. van Roosmalen, C.Ss.R. (1912–1946), mgr. Stephanus Kuijpers, C.Ss.R. (1946–1970), mgr. Aloysius Zichem, C.Ss.R. (1970–2003), mgr. Wilhelmus de Bekker (2005 -) en mgr. Karel Choennie (2016 -).
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!