President Bouterse: “Hoefdraad was bijzondere governor, daarom SRD 80.000”

“Ik denk dat het salaris van de nieuwe governor nog bekeken zal moeten worden. We hebben een bijzonder geval gehad toen Gilmore Hoefdraad in 2010 was aangetrokken als governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Vanwege de verplichtingen die hij had bij het IMF en vanwege de wens van de regering om hem speciaal binnen te krijgen, is er toen voor dat bedrag onderhandeld.” Dit zei president Desi Bouterse vrijdag om de reden waarom Hoefdraad als topper bij de moederbank een bedrag van SRD 80.000 per maand toucheerde. Het staatshoofd benadrukte dat hij denkt dat Glenn Gersie, de nieuwe kandidaat voor de functie, ongeveer hetzelfde zal verdienen als wijlen ex-CBvS-governor André Telting. Telting verdiende ongeveer SRD 25.000 per maand. Gersie was tot april 2013 directeur Monetaire en Economische Aangelegenheden van de CBvS. Hij werd toen door Hoefdraad de laan uitgestuurd. “Ik maak er niet zo een heisa van, omdat ik vind dat belangrijke mensen wel bepaalde bedragen mogen verdienen. Ik vind het helemaal niet erg als mensen honderden duizenden meer dan mij verdienen. Ik ben tevreden met wat ik heb”, stelde de president.

Hoefdraad draagt monetaire reserve van USD 330.2 miljoen over aan Gersie

President Bouterse heeft vanaf het aantreden van Hoefdraad bij het CBvS in 2010 aangegeven dat hij als governor nodig was om Suriname internationaal op de monetaire kaart te zetten. Hij was volgens het staatshoofd de beste in zijn werk en is hij daarom elk bedrag waard. Wat achtergelaten was door het NF is ruim USD 331.9 miljoen meer (augustus 2010 minus december 2015). De Nieuw Front 3-regering heeft rond de periode van de presidentverkiezingen in augustus 2010 met de Megcacombinatie (MC) als winnaar, USD 662,1 miljoen gespaard. Dit bedrag droeg NF over aan Megacombinatie (MC) of te wel oud CBvS-governor André Telting droeg deze spaarpot over aan Gilmore Hoefdraad, de toenmalige CBvS-governor. Nooit eerder was de monetaire reserve binnen de NDP 1 regering onder de grens van USD 600 miljoen gekelderd. In de maand februari 2015 was dat wel het geval (USD 577.7 miljoen). Sinds toen is het dus erger geworden. Per eind december 2015 heeft deze op een bedrag van USD 330.2 miljoen bereikt.
Caram adviseur governor
Bouterse benadrukte dat hij voorafgaand aan zijn besluit breedvoerige gesprekken heeft gevoerd met deskundigen van zowel binnen als buiten zijn eigen partij. Uiteindelijk kreeg hij Gersie zover dat hij bereid was deze uitdaging aan te gaan. De aanstaande governor komt volgens het staatshoofd in feite uit gelederen van een ander politieke partij. Professor Anthony Caram heeft toegezegd om per 1 februari Gersie te ondersteunen bij de beleidsvoering. “Dat geeft een goed gevoel om zo een toppersoon als Caram te hebben die je bijstaat. Je voelt je versterkt”, stelde Gersie. Caram heeft tientallen jaren ervaring in het bankwezen. Hij was president van de Centrale Bank van Aruba. Caram was als hoogleraar verbonden aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Caram vestigde zich enkele jaren terug in Suriname. Hij heeft de Nederlandse nationaliteit. Het gaat volgens Gersie om een deskundig team van mensen die weet hebben van economie. “Wij zullen elke dag aan werken om de stabiliteit van onze financiële sector weer terug te brengen”, aldus de econoom.
Tjon A Hing neemt over van Duiker als regeringscommissaris
Silvano Tjon A Hing zal de plaats innemen van Willy Duiker als regeringscommissaris in de raad van commissarissen. Tjon A Hing is de directeur van het MI-Glis en heeft op verschillende fronten zijn sporen verdiend. Duiker moest al in augustus 2015 het veld ruimen bij de raad toen hij verwikkeld raakte in de megafraudezaak bij de NV Energie Bedrijven Suriname. Liane Pinas-Halfhide nam als directeur van het ministerie van Financiën toen waar in de functie. Met dit team zal een beleid worden uitgezet om stabiliteit terug te brengen in het land. Er is volgens president Bouterse nu een nationale opstelling gewenst om uit het financiële slop te komen.
FR

error: Kopiëren mag niet!