Bouterse ruikt gezamenlijke coup buitenland en rechterlijke macht op zijn beleid

Frontfoto 2President Desi Bouterse vindt dat er krachten zijn, aangestuurd door het buitenland, om te proberen hier onregelmatigheden te doen plaatsvinden en het land te destabiliseren. Hier maakt de rechterlijke macht deel van uit. Het staatshoofd vindt dat het 8 decemberstrafproces ineens weer op de rol komt, terwijl de volksvertegenwoordiging de wil van het volk heeft geuit door een amnestiewet aan te nemen. Volgens het staatshoofd waren in november en december 2015 al tien man gespot, die zich met ‘dit soort onoorbare praktijken bezighouden’.
“Wij weten dat er krachten zijn aangestuurd door het buitenland om te proberen hier onregelmatigheden te doen plaatsvinden. November, december hadden wij tien man gespot die zich met zulke praktijken bezighouden. Hoe kan het dat plotseling uit de blauwe lucht, ondanks wet en regelgeving de 8 decemberperikelen zich weer beginnen te beroeren? Ik zeg: wat is er aan de hand, wanneer de rechterlijke macht de president, de voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA), de individuele leden van DNA wil dwingen om zaken anders te brengen, dan wat zij met het volk hebben afgesproken. Denkt u dat deze grove inmenging, grove vertroebeling, van de trias politica zomaar is komen binnenvallen? Wees op uw hoede”, stelde het staatshoofd.
‘Ik ben al 35 jaren bij deze baas’
“Gelooft u mij, het is geen afleidingsmanoeuvre. Al 35 jaren ben ik bij deze baas en ben ik steeds beschuldigd van afleidingsmanoeuvres. Het heeft niets te maken met afleidingsmanoeuvres.” De president benadrukte dat hij alleen maar aangeeft dat hij de coalitie heeft gevraagd te focussen op deze crisis en tegelijkertijd te houden aan waarmee men bezig is.
Protestacties invloed van buitenwereld
Ook de vele protestacties en rechtszaken tegen de verschillende instituten ziet Bouterse als een invloed vanuit de buitenwereld. Hoewel hij de stappen van Surinaamse burgers als hun grondwettelijke taken ziet, zegt de president dat hij op zijn hoede is en zich niet druk maakt. “De mensen zijn niet gek. Ze gaan geen dingen hier doen, waardoor je ze kan oppakken. De president van het land gaat niet in conclaaf gaan met de nationale veiligheid en Justitie en Politie om deze zaken achter gesloten deuren te bespreken. Het is afleiden van waarmee wij ons bezighouden”, aldus Bouterse.
Niet met sensatieverhalen bezig
“Ik ben er heilig van overtuigd, omdat de mensen van de rechterlijke macht niet achterlijk zijn. Die weten natuurlijk dat er wet- en regelgeving is. Het rekest wordt buiten geschreven. De requisitoir wordt buiten geschreven, overigens zij die het gaan schrijven, zijn al hier. Ik zeg in grote lijnen: “zodat zij horen dat wij weten wat er aan de hand is”.” De president antwoordt dat hij niet bezig is met sensatieverhalen om de aandacht af te leiden, omdat hij reeds een tijd bezig is ‘dit soort mensen te traceren’. Bouterse benadrukte dat hij de rechterlijke macht niet gaat bespreken, omdat hij geen enkele behoefte daartoe heeft. Dit, omdat hij als hoofd van de regering medebewaker is van de trias politica. “Wij zorgen ervoor dat volgens de grondwet een duidelijke scheiding is tussen de uitvoerende, wetgevende en rechterlijke macht.”
FR

error: Kopiëren mag niet!