Bidjaikoemar Sewnath: ‘Werken is mijn levensstijl’

De motivatiebijeenkomst van Imeao 5, op de voorgrond directeur Jerry Dewnarain
De motivatiebijeenkomst van Imeao 5, op de voorgrond directeur Jerry Dewnarain
Het Imeao 5 dat onlangs de deuren heeft geopend aan de Hanna’s Lustweg in het district Wanica heeft op dinsdag in de Congreshal een motivatiebijeenkomst gehouden voor studenten. De school met 232 leerlingen staat onder leiding van directeur Jerry Dewnarain. Oud Imeao-student Bidjaikoemar Sewnath, tegenwoordig directeur van Bouwmaterialenhandel B. Sewnath NV, sprak de studenten toe. De ondernemer is afkomstig uit een eenvoudig landbouwersgezin. Hij hield de school zijn ervaringen, werkwijze, prestaties en gedachten voor in de verwachting dat men daaruit inspiratie put om de maatschappelijke ladder met succes te beklimmen.
“Ik ben student geweest op het Imeao 2. Mijn directeuren waren Ivan Fernald en Wilgo Valies. Ik heb er veel geleerd, daarom stel ik met genoegen binnen mijn bedrijven stageplaatsen ter beschikking aan Imeao-studenten.” Sewnath komt uit een landbouwersgezin, zijn vader werkte zich daarnaast ook op van timmerman tot zelfstandige aannemer van bouwwerken, maar bleef de landbouw beoefenen. “Wij deden aan gezinslandbouw. De hele familie, bestaande uit vader, moeder en 7 kinderen, hielp mee. Ik ben de oudste. Behalve naar schoolgaan, huiswerk maken en studeren, plantte ik groenten en sneed gras voor de koeien. Ook werkte ik bij familie, buren en anderen als tuinman. Gedurende de vakantie hielp ik mijn vader met bouwwerkzaamheden. Als beloning gingen wij aan het einde van de vakantie eten in een Chinees restaurant bij ons in de buurt aan de Leysweg. Ik woon er nog steeds. Er was geen elektriciteit en waterleiding. Ik groeide op met kokolampu, put- en kreekwater. Ik groeide op als een werkzame en gezonde jongen. Jong geleerd is oud gedaan, vandaag werk ik, net als vroeger, 7 dagen in de week. Ik maak lange werkdagen van 12 tot 15 uren per dag en heb er plezier in. Werken is mijn levensstijl.”
Werklust, discipline, talenten en eerlijkheid
Toen Sewnath in de tweede klas van het mulo zat, ging hij na school karweitjes opknappen bij een handelaar in elektronische apparatuur. “Mijn werklust, discipline, talenten en eerlijkheid vielen hem op. Hij schafte een fiets aan en zette mij aan het werk als salesman. Ik was toen 16 jaar. Ik werkte hard en wist met mensen om te gaan en boekte succes. Het vertrouwen dat hij in mij stelde, groeide met de dag. Hij nam mij mee op zakenreizen naar onder andere Brazilië, Nederland, China, Taiwan en Thailand. Deze reizen maakten diepe indruk op mij. Ik bewonderde vooral de ijver van de Aziaten. Mijn voornemen om naar Nederland te gaan, liet ik varen en besloot in Suriname te blijven en mij als ondernemer te vestigen. Ik had een doel voor ogen en dat was werken aan mijn toekomst, dat van mijn familie en Suriname.” In 1990 huurde de jonge ondernemer Sewnath een pand aan de Rust en Vredestraat 14 (nu Fred Derbystraat) en begon als zelfstandig ondernemer op consignatiebasis verf en verfproducten te verkopen en breidde uit met bouwmaterialen. “De zaak groeide hard. De winkelruimte was klein en verhuisde ik naar een ruimer pand in dezelfde straat op de Hoek van de Dr. Sophie Redmondstraat.” Na een jaar kocht hij op steenworp afstand daarvan aan de Fred Derbystraat nummer 80 een pand en bouwde daar een 4 verdiepingen hoog winkelbedrijf, waar nog steeds zijn hoofdkwartier gevestigd is onder de naam van Handelmaatschappij B. Sewnath NV. Sewnath breidde uit met een filiaal aan het Pad van Wanica, nu Indira Gandhiweg geheten.
Niet lang daarna vestigde hij zich ook aan de Josef Israelstraat te Paramaribo-Noord en begon met de productie van bouwstenen en een bouwmaterialenhandel aan de Kwattaweg 262. Een filiaal aan de Winston Churchilweg te Dijkveld volgde.
Kunnen omgaan met mensen
Sewnath: “Ik ben vooruitstrevend. Ik denk groot en ik heb geweldige dromen. Ik wil de top bereiken. Zo groeien de zaken bij mij. Ik ben als het ware 24 uur per dag bezig. Ook buiten sluitingstijd word ik gebeld en opgezocht door mijn klanten en relaties. Toch vind ik nog tijd om binnen de Lions Club Kwatta maatschappelijk werk te verrichten onder het motto ‘We serve’. Ook ben ik lid van de Doksa Club, bestaande uit ondernemers en andere beroepsmensen met leidinggevende functies die bij elkaar komen om te socialiseren, van gedachten te wisselen over verschillende onderwerpen, te netwerken en sociaal werk te verzetten. Ik blijf het zeggen, om vooruit te komen is het belangrijk om een levensfilosofie te hebben. God staat op de eerste plaats, want het leven heeft ook een geestelijke zijde, het wijst ons de weg om met goede moraal een dienstbaar mens te zijn. Een sterke en gezonde familiestructuur is nodig. Zelfvertrouwen, ijver, discipline, zuinigheid en spaarzaamheid zijn onontbeerlijk. Het kunnen omgaan met mensen en eerlijkheid zijn belangrijk. Klantvriendelijk is niet alleen netjes goededag en dankjewel zeggen, ik praat altijd met mijn klanten en zakenrelaties. Wij hebben het niet alleen over zaken, wij praten over verschillende onderwerpen, de maatschappij, successen en tegenslagen. Ik interesseer mij daadwerkelijk voor alles wat de mensen met wie ik om ga beleven, zo schep ik een band met mijn klanten en relaties.”
Het ondernemerschap gaat volgens Sewnath gepaard met ups en downs. “Ik krijg ook tegenslagen, neem het van mij aan, je moet sterk zijn om je staande te kunnen houden. Inzicht in de samenleving, creativiteit, aanpassingsvermogen en doorzettingsvermogen zijn noodzakelijk en moet je mee kunnen gaan met de veranderende omstandigheden. Ik weet dat wij allemaal het beste voor hebben met Suriname. Laten wij, een ieder op zijn eigen manier, bijdragen aan het vormen van een voorspoedige samenleving. Ik weet, dat wij het kunnen!”

error: Kopiëren mag niet!