Ajodhia: “Aanhouding tariefsverhoging is paniekactie”

Ajodhia Aanhouding tariefsverhoging is paniekactie.1De cijfers van de NV Energie Bedrijven Suriname en het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen zijn niet openbaar om de reden van het laatst bekend gemaakte besluit van de minister van NH te verifiëren. Het besluit om de tarieven aan te houden is volgens energiedeskundige Viren Ajodhia, duidelijk een politiek besluit. De regering ziet de koers omhoog gaan, mensen hun salarissen blijven op hetzelfde niveau en de koopkracht gaat achteruit. De actie van de regering is dus volgens Ajodhia een paniekactie.
“Het fundamenteel probleem is de wijze waarop de tariefsverhoging is doorgevoerd. Het is op veel los zand gebaseerd. Er zijn geen concrete cijfers. Er is niet eens een methodologie om de tarieven te bepalen. Als men een systeem heeft en men is erover eens, komen de cijfers vanzelf. Dan heb je geen discussies. Als we een voetbalwedstrijd spelen en een ieder ermee eens is dat je die bal niet met je handen mag aanraken, dan discussieer je niet. Wij hebben dus nu een voetbalwedstrijd waarvan de spelregels niet bekend zijn. Dit leidt ertoe dat de regering a la dol met een ander besluit kan komen, gebaseerd op de situatie van de dag”, stelt Ajodhia.
In dit geval zit de overheid met een financieel tekort en hoge subsidies. Er komt een invoering van een nieuw tarief waarvan 60% wordt ingevoerd. Er wordt een tweede en een derde invoering van de tarieven beloofd. Nu zegt men doodleuk dat men het niet meer zal doen. “Als je met zoveel lawaai dat ding hebt aangekondigd en zoveel maatschappelijke onrust hebt veroorzaakt, is het voor de burger wel goed, maar vanuit een beleidsoptiek paniekvoetbal”, stelt de deskundige.
Volgens Ajodhia handelt men letterlijk van dag tot dag. Er zijn geen consistentie en voorspelbaarheid in beleid. “Men kan hierdoor niet plannen. Wat betekent die aanhouding? Dat het in april niet, maar in mei wel doorgaat? Je creëert vooral bij ondernemers enorme onzekerheid”, aldus Ajodhia.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!