Politielamlendigheid in Wanica

Ook wij merken op dat het een pechvolle dag was gisteren. De vraag rijst hoeveel van de ongelukken wij hadden kunnen voorkomen. Een dodelijke aanrijding, een fatale brand en een vliegtuigcrash waren gisteren oorzaak van een zestal doden. De vliegtuigcrash is gebeurd met een privévliegtuig, waarin twee burgers zijn omgekomen. De familie Jhauw verliest bij deze twee familieleden bij twee afzonderlijke vliegtuigongelukken. Dat is opmerkelijk en een harde realiteit. De eerste keer dat een familielid verloren werd, was tijdens de tweede fatale crash van Blue Wings in 2010. In 2008 was er ook een crash met dezelfde airline, waarbij een aantal personen om het leven kwamen. De oorzaak van de crash van gisteren is nog niet bekend. Het tweede dodelijke ongeval deed zich voor aan de drukke Bomaweg. Binnen 9 maanden is dit het tweede dodelijke ongeval op dezelfde wegstrekking. Het eerste in april 2015 was ook een ongeval waar het slachtoffer ter plekke het leven liet. In beide gevallen gaat het om jongemannen, ongehuwd, net volwassen aan het worden. De Bomaweg in zijn totaliteit, de Welgedacht A-weg, de Commisaris Weytingweg, de Hadji M.R. Pierkhanweg en de Nieuwweergevondenweg zijn zeer gevaarlijke wegen voor voetgangers en (brom)fietsers. In dit ressort zijn drie politieposten actief: Leiding 9A, Santodorp en Santoboma. Al deze drie stations zijn goed bemenst en voorzien van infrastructuur om het werk te doen. Deze politieposten zijn regelmatig op straat om te surveilleren, maar de agenten treden niet op. Waarom is dat moeilijk? Omdat ze onder de overtreders over het algemeen vrienden, familieleden en buurtgenoten aantreffen. Als je morgen een potje voetbal met de jongens moet spelen of de hele avond voor de supermarkt met ze gaat chillen met kratten djogo, hoe pak je ze dan vlak daarvoor aan? We schrijven hier al wellicht voor de tiende keer dat de politie in Wanica niet optreedt tegen jonge burgers die zich voor de Chinese supermarkten tegoed doen aan alcohol. Er wordt zwaar gezopen voor de supermarkten en alles is van de straatkant te zien. De zuiplappen, en dat schijnt een niet onaanzienlijk deel van de populatie te zijn in Wanica, parkeren hun auto’s of bromfietsen voor de supermarkt en werken grote hoeveelheden bier weg. Alles is duidelijk zichtbaar voor voorbijgangers, maar niet de politie van deze ressorten. Als dit fenomeen dagelijks zichtbaar is en het ook nog voorkomt dat de politie gewoon voorbij rijdt, dan moet geconcludeerd worden dat de politie in deze gebieden de verkeerveiligheid aan haar laars lapt. In deze ressorten komt het voor dat politieagenten ook voor de supermarkten staan om zwaar te zuipen. Dat doet men dan bijvoorbeeld met de benden mannen, waarbij men een of ander soort voetbal speelt. Dezelfde mannen die zwaar hebben gezopen voor de Chinese supermarkts, kruipen daarna in hun auto en racen dan op de bovengenoemde wegen. Daarbij wordt ook zeer luide muziek in de auto’s afgespeeld. Een voorbeeld is een Chinese supermarkt in de straal van ca. 1 kilometer bij de post van Leiding. Ook leden van de gedisciplineerde korpsen maken zich hieraan schuldig. Jaren terug is door een burger een klacht ingediend op een van deze posten tegen een straalbezopen jonge verse politieagent, die op hoeken van straten zou zuipen en op straat mensen zou uitschelden voor redenen die hijzelf niet kon aantonen. Een hooggeplaatste tante zou de motor zijn geweest achter de rekrutering van deze jongeman. Op zijn politiepost zou hij bekend zijn als een ‘rotte appel’, maar hij is er nog steeds op een post niet dichtbij huis. Er is een aantal politieposten in deze ressorten, die in hun buurt met oogkleppen rondlopen. ‘See no evil and hear no evil’ is het devies. Agenten die enkele keren pogingen hebben ondernomen om zich met een dienstpistool van kant te maken, worden gewoon gewapend in de dienst gelaten. Veel politieagenten in deze ressorten zijn zelf betrokken in orde en veiligheid in gevaar brengende activiteiten ‘off duty’. Een kwalijk fenomeen in deze ressorten is ook dat ‘buurtjongens’ worden gerekruteerd om de lokale posten te bemannen. Ze moeten optreden tegen eigen buurtgenoten, vrienden en sopimati’s. Rond de jaarwisseling heeft een groep met twee politieagenten twee dagen constant gebivakkeerd voor een Chinese supermarkt. In Wanica leek het overigens rond de jaarwisseling dat de politie niet bestond. Er zijn bekende drugsverkoopplaatsen in deze ressorten waar de politie daarvan weet, maar gewoon toetert en langs rijdt. Vaak gaat het om jongens waarmee men is opgegroeid. Er worden ook files ingehaald door verkeerdeelnemers, waar de politie alles ziet maar gewoon niets doet. Bij deze tweede verkeersdode blijkt dat (ook) het slachtoffer inschattingsfouten zou hebben begaan, maar er is een chaos in deze ressorten. In deze ressorten zijn een heleboel aanrijdingen en doden te voorkomen, maar de politie is daartoe niet bereid.

error: Kopiëren mag niet!