Tot mei goedkope groente op je bord

Indien zich geen extreme weersveranderingen voordoen, kunnen consumenten zeker tot mei genieten van goedkope groente op de markt. Een bos bladgroente, waaronder kaisoi, amsoi of kaylan, kost al SRD 2. Dit, terwijl deze groentesoorten in oktober niet alleen uitgedroogd uitzagen, maar ook behoorlijk duur waren. Zeker SRD 5 tot SRD 6 moest er neergeteld worden voor een bos kaisoi, amsoi of kaylan. Tajerblad is niet zo goedkoop. Een bos kost al tussen de SRD 3 en SRD 4. ‎Waar kouseband en snijbonen onbetaalbaar waren, ze kostten boven de SRD 5, kan men dat nu voor een bedrag tussen de SRD 1.50 en SRD 2 krijgen. De daling van de prijs vanaf december was al voorspeld door de voorzitter van de Landbouwcoöperatie Kwatta, Wim Bajnath. Door de kleine regentijd krijgt de groente-aanplant voldoende water om te bloeien. Terwijl er hiervan geen sprake was in de maanden voor december.
Bajnath zegt dat indien zich geen extreme weersveranderingen voordoen, groente tot mei goedkoop zal blijven. Momenteel is sprake van de kleine regentijd. Eind februari zal de kleine droge tijd beginnen. Dit zal niet al te veel invloed hebben op de prijzen. Maar de grote regentijd, die vanaf mei zal beginnen, kan wel noemenswaardige veranderingen met zich meebrengen. Door de regenbuien komen landbouwpercelen blank te staan. Veel groente gaat verloren. Hierdoor ontstaat er een tekort aan groente, waardoor het duur wordt.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!