25 vuurwerkslachtoffers tot 1 januari

Bij de afdeling Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo hadden zich tot 1 januari 20.00 uur reeds 25 vuurwerkslachtoffers aangemeld. De eerste meldde zich maandagmiddag 28 december omstreeks 17.50 uur aan. Het betreft in deze een 9-jarige jongen, die tijdens het afschieten van een striker gewond raakte. De 9-jarige jongen heeft letsels in zijn gelaat opgelopen. Omdat het ongeluk niet van ernstige aard was, werd de jongen na behandeling heengezonden. Het 21ste betrof een slachtoffer van 11 jaar dat gewond raakte aan zijn vingertoppen. Het 22ste slachtoffer is een 3-jarige jongen die binnenkwam met oogletsels.
Een 18-jarige jongeman is het tweede vuurwerkslachtoffer geworden. Het slachtoffer heeft een barstwond aan de linkerhandpalm met een scheur naar 4 van zijn vingers. Eveneens heeft hij een barstwond aan de linkerknie. Het slachtoffer meldde zich dinsdag 29 december omstreeks 16.50 uur op de Spoedeisende Hulp aan. Bij het afschieten van een ‘Crazy Robot’ werd het slachtoffer getroffen. De 18-jarige wordt aan de hand geopereerd en is ter observatie opgenomen. Kort daarna rond 19.52 uur meldde het derde slachtoffer zich aan. Het betreft in deze een meisje van 7-jaar. Zij had kruit in het linkeroog gekregen tijdens het afsteken van een striker. Omstreeks 22.50 uur werd een 6-jarige jongen binnengebracht, die door een wierook geraakt was aan het linkeroog. Hij is na behandeling heengezonden. Rond 00.29 uur kwam het vijfde slachtoffer, een 5-jarig meisje. Zij is gewond aan haar oog. De arts heeft haar verwezen naar de oorarts. Dit meisje raakte gewond door een ‘Smoke Ball’.
Het zesde vuurwerkslachtoffer betreft een 8-jarige jongen. Hij is door een ‘Thunder King’ geraakt in zijn gelaat. Hij meldde zich op oudejaarsavond rond 19.28 uur aan. Een 53-jarige man is het zevende slachtoffer. Hij is door een tot nog toe onbekend vuurwerk getroffen. Hij liep over straat en kreeg het vuurwerk in zijn gezicht. Deze man meldde zich omstreeks 21.15 uur aan. Gedurende de nacht meldden 13 slachtoffers zich aan op de SEH. Één van de slachtoffers, een Chinese heer, is met ernstige verwondingen in de keel opgenomen. Dit slachtoffer is het ergst getroffen voor dit jaar. Hij is voor behandeling opgenomen in het ziekenhuis.
In gesprek met de brandweer zegt Ulrich Coats dat de afschietperiode tot 2 januari is. Tot vrijdag 1 januari waren er reeds 25 slachtoffers genoteerd. Verder deelde Coats mee dat in Nickerie nog geen vuurwerkslachtoffers waren genoteerd. In het jaar 2014 hadden zich landelijk 28 ongevallen voorgedaan met betrekking tot vuurwerk.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!