Zinvol internetten

Hoewel ik mezelf echt voorgenomen had echt geen bijlessen meer te geven aan kinderen, ben ik er toch weer mee bezig. Zolang het nog in mijn agenda past wordt iedereen er beter van dus waarom niet denk ik nu. In elk geval viel mij iets op waarvan ik allang vergeten was dat het zo was. Hoezo, moeten die arme kinderen zoveel leren? Kunt u zich nog herinneren hoeveel leerstof u in uw jonge jaren in het hoofdje moest stampen? Hebt u al die feitenkennis die u moest kunnen opdreunen van aardrijkskunde, geschiedenis en natuuronderwijs wel eens nodig gehad? Kijk, ik zeg niet dat die leerstof niet nuttig is, zeker wel. Alleen denk ik dat het overbodig is om al die feitenkennis uit het hoofd te moeten leren. De nieuwe generatie, en die van mij trouwens ook, is helemaal van het internet. Als ik iets wil weten tik ik het gewoon even in op de alwetende Google. Hoewel hier natuurlijk ook weer een addertje onder het gras zit.
De kunst van het opzoeken van nodige informatie op internet wordt ook wel informatie vaardigheden genoemd. Hier zijn al lange studies aan vooraf gegaan, waarbij onderzocht is op welke leeftijd (wanneer) en op welke manier (hoe) informatievaardigheden zouden moeten worden aangeleerd. Het gebruik van internet op scholen zou gestimuleerd kunnen worden. Op jonge leeftijd zouden de kinderen eerst leren omgaan met de computer of een tablet. Een vervolg stap is, door middel van werkbladen, een gestructureerde zoektocht naar informatie op zetten. Vervolgens moeten kinderen leren om te kunnen inschatten welke zoekresultaten geschikt zouden kunnen zijn en of de gebruikte zoektermen wel geschikt zijn. Als ik het goed heb is het gebruik van de computer op scholen heel verschillend. De meeste kinderen die een computer, tablet of telefoon/smartphone ter beschikking hebben zijn vooral bezig te gamen. Zonde. Er zijn tal van educatieve websites, apps en educatieve spellen op het internet te vinden.
Ik kwam op dit onderwerp toen een van de bijles studenten mij vandaag vroeg waar hij op internet deze oefeningen kon vinden. Ik dacht uhh.. Google…werkwoordspelling oefenen…en tadaa… een hele rits met sites waarop je gratis kan oefenen. Als je klaar bent druk je op nakijken, je krijgt het percentage goede opgaven te zien en je kunt de antwoorden gaan verbeteren en weer op nakijken drukken. In dit stuk spreek ik van kinderen omdat uit de onderzoeken die ik al eerder noemde blijkt dat zelfs voor hogeronderwijsstudenten het nog moeilijk is juiste zoektermen te formuleren en de betrouwbaarheid van websites te kunnen inschatten. Jong geleerd is oud gedaan zal ik maar zeggen.
Ontwikkelingslanden kunnen ontwikkelingssprongen maken als het gebruik van internet optimaal gebruikt wordt. Denk aan materialen die niet eens meer gedrukt zouden hoeven worden. Informatie kan door middel van filmpjes veel interessanter gemaakt worden. Samenwerkingen over de hele wereld zijn mogelijk. Misschien kan er wat worden gedaan aan de internet snelheid die ik bijna prehistorisch zou willen noemen. Ook de prijs van internet zou eens onder de loep genomen kunnen worden, dit lijkt mij ook niet helemaal in verhouding tot de internetsnelheid en het maakt de toegankelijkheid er ook niet beter op. Dat internet iets is wat ik nu veel om mij heen zie, is een goede ontwikkeling. De efficiëntie ervan kan nog even benadrukt worden. Waarom een formulier met de hand wordt geschreven en op de post gezet wordt naar Paramaribo, terwijl de meneer achter een computer zit met internet en dus met een klik op de knop kan mailen, is voor mij een grote vraag.
Vazra Ramgoelam

error: Kopiëren mag niet!