BZSR helpt 81-jarige stomapatiënt niet

Voorschrift van specialist
Voorschrift van specialist

Verandering door de arts van de verzekeringsmaatschappij
Verandering door de arts van de verzekeringsmaatschappij
De 81-jarige Ramdjan Mohamed Isaak heeft ongeveer een jaar geleden chirurgisch zijn dikke darm moeten verwijderen. Hij is nu afhankelijk van stomazakjes. Toen dit ongeveer een jaar geleden begon, viel Mohamed nog onder de zorg van Sociale Zaken. Met de huidige Basiszorgverzekering heeft de patiënt het ook een aantal maanden kunnen redden. De afgelopen twee maanden zit de man in grote problemen. De specialist schrijft hem maandelijks 90 stomazakjes voor. Hij gebruikt dagelijks ongeveer 3 zakjes.
De broer van Mohamed benaderde Dagblad Suriname om zijn relaas te doen. Het geval werd volgens de broer onlangs behandeld door een arts van de verzekeringsmaatschappij. De assurantiemaatschappij gaf op den duur aan dat Mohamed maandelijks, maar 30 stomazakjes zou mogen ontvangen. Hij kreeg dus de garantiebrief voor 60 zakjes voor 2 maanden. Zijn nieuwe garantie start pas in januari 2016. Alsof dat niet voldoende was, moest men tot hun verbazing nog vernemen dat de zakjes moeten worden gewassen en hergebruikt. De twee opties die Mohamed nu heeft zijn of het inderdaad hergebruiken van de zakjes, dat hygiënisch totaal onverantwoordelijk is, of zelf opdraaien voor de kosten van de zakjes, die meer dan zijn maandelijkse Algemene Oudedagsvoorziening kost.
Dagblad Suriname vroeg aan een apotheker naar de prijzen van zo een zakje. De apotheker wist de krant te vertellen dat de zakjes met plakkers (om het aan het lichaam te kunnen bevestigen) komen. Een zakje wordt voor SRD 38 verkocht. Met het plakkertje komt men op een totaal bedrag van SRD 60. Voor Mohamed, die 90 stomazakjes nodig heeft, komt het neer op SRD 5400. Met 60 pakjes die hij van de assurantiemaatschappij krijgt, overleeft Mohamed iets langer dan een maand. Voor de rest van de 120 zakjes moet hij dus zelf opdraaien. Dat komt neer op een bedrag van SRD 7.200. De verzekeringsmaatschappij, met name de BZSR-afdeling, was niet te bereiken voor een reactie.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!