Brunswijk: “Miljoenen USD’s liggen in magazijnen van handelaren en op bankrekeningen in het buitenland”

“Hoe lang nog? Waar is het einde? De dollarkoers is al SRD 4.75 en de Euro zit op SRD 5.10. Wat ik hier zie, dan komt er zeker nog een tweede devaluatie. Het vertrouwen in de regering is weg, omdat de economie instabiel is geworden. De deviezen van het land zijn op. Honderden miljoenen liggen in magazijnen van handelaren en op bankrekeningen in het buitenland.” Een hard statement van Abop-fractieleider Ronnie Brunswijk op de derde dag van de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee (DNA). Volgens de parlementariër moet het land nog steeds miljoenen neertellen voor het verkrijgen van energie vanuit de Afobaka stuwdam wegens slechte onderhandelingen. “De beloofde 60% energieverhoging is in werkelijkheid boven de 150%.” Daarnaast zitten velen in het land zonder werk en lijden bewoners van Nieuw Koffiekamp en andere delen van het binnenland honger. Wat volgens hem alles erger maakt, is dat zelfs de rechterlijke macht in voordeel van buitenlandse machthebbers beslist en het personeel van Rosebel Goldmines aan de grillen van deze machthebbers overlaat. De politicus zei dat het nu niet uitgesloten is dat het land een tweede devaluatie zal ondergaan. “Zelfs de cambio’s worden niet weerhouden meer dan de CBvS-koers te vragen.” Brunswijk benadrukte dat de positie van het staatshoofd aan het wankelen is. Zijn regeermacht kan any moment ten einde komen.
Baidjnath Panday en Rasoelbaks onderdrukt door beslissing hervatting 8 decemberstrafproces
Brunswijk benadrukte dat president Desi Bouterse onlangs heeft aangekondigd dat er licht in de tunnel is over de benoeming van de procureur-generaal en de president van het Hof van Justitie. Aangezien de waarnemers Roy Baidjnath Panday en Iwan Rasoelbaks pas nog beslist hebben dat het 8 decemberstrafproces tegen het staatshoofd wordt hervat, krijgt hij het gevoel dat er nu twijfels zijn of dit proces in diezelfde vorm zal worden voortgezet. “Er is licht in de tunnel voor de benoeming van de pg en hofpresident, maar het licht is als van een trein die komt aandonderen en alles op zijn weg vernietigt. Ook de waarnemend pg en Hofpresident moeten oppassen met wat het HvJ heeft bevolen”, aldus Brunswijk. Volgens de Abop-topper wankelt de functie van de president. Volgens Brunswijk staat Bouterse een interview af dat een president niet waardig zou zijn. Hij doelde op het recente gesprek met 8 decembernabestaande Dew Baboeram. “Het beeld is niet mooi. U weet dat tijdens de amnestie er afgesproken was dat er een waarheidscommissie zou komen. Als deze bij wet geregeld was, was er geen vuiltje aan de lucht. De president kan niet met een individu of spion gaan zitten om zonder een wettelijke basis met iemand te gaan praten over 8 december. Hij weet trouwens niets over de binnenlandse oorlog”, aldus Brunswijk.
Regering is meestermisleider
Volgens Brunswijk had de president kort voor de verkiezingen beloftes gedaan aan de bewoners van Wanhati in Marowijne dat hij de wegen daar zou laten asfalteren. “Alles wordt daar naartoe gebracht. Bulldozers, poclains en ander zwaar materieel. De verkiezingen zijn voorbij en alle machines zijn weer verdwenen”, stelde Brunswijk. Volgens de politicus draait alles om misleiding die maar niet ophoudt. De parlementariër haalde het binnenland ook als voorbeeld aan waar de regering beloofd had dat zij 24 uur over elektriciteit zouden beschikken. Kort na de verkiezingen heeft de regering weer alle materiaal van daar weggehaald. Volgens de parlementariër zijn aan de mensen gouden bergen beloofd. “Kijk op Gujaba, maandenlang geen brandstof voor de mensen. Misleiding, misleiding en nogmaals misleiding!”, aldus Brunswijk. Volgens de parlementariër is deze regering meestermisleider. Volgens assembleelid Rabin Parmessar, oud-minister van OW, is bij de wegaanleg van Wanhati een studie gemaakt en indertijd een openbare aanbesteding gehouden. Na de contracten te hebben getekend, was het werk aangevangen. De stagnatie in het werk is volgens hem ontstaan, omdat er sprake was van een betalingsachterstand. De huidige OW-minister zal volgens hem moeten aangeven wat de stand van zaken hieromtrent is. Brunswijk vindt dat de regering vooraf wist dat er geen geld in de staatskas was. Desondanks heeft zij een ieder gouden bergen beloofd. Zelfs de prijzen in de winkels kunnen volgens hem niet onder controle worden gehouden.
FR

error: Kopiëren mag niet!