SRD 46 miljoen extra begroot voor herintroductie Naschoolse Opvang

De regering zal een bedrag van SRD 56 miljoen investeren om het project Naschoolse Opvang (NSO) voor scholieren te herintroduceren. Het ministerie van Onderwijs Wetenschap en Cultuur (Minowc) had in eerste instantie een bedrag van SRD 10 miljoen op de begrotingen voor het dienstjaar 2016 opgenomen. Bij nota van wijziging is deze met SRD 46 miljoen opgetrokken. Assembleelid Patricia Etnel pleitte tijdens de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee (DNA) ervoor dat het voedingselement achterwege gelaten moet worden. In plaats van schoolvoeding aan kinderen te geven, zullen hun ouders met gerichte overheidssubsidie financieel ondersteund dienen te worden.
‘Voeding is een taak van het gezin. Een broodje of fruit mag op school gegeven worden als tussendoortje. Belangrijk is dat het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting het gezin moet gaan versterken’, aldus Etnel. Zij is er ook niet over te spreken dat op de begroting veel meer geld voor infrastructuur en onderhoud is opgebracht dan voor de uitvoering van beleidsprogramma’s. Voor infrastructuur is meer dan SRD 120 miljoen opgebracht en voor beleidsprogramma’s slechts SRD 40 miljoen. In de afgelopen jaren is flink kritiek op dit project geleverd, omdat deze meer diende als een ‘njang project’ voor keukenhouders, die gelieerd waren aan regeringspartijen. Veel van de keukeneigenaren bleken zelfs grote politieke toppers te zijn.
President Desi Bouterse heeft enkele weken terug aangekondigd dat hij na evaluatie besloten heeft om de NSO nieuw leven in te blazen. Dit, om financieel zwakke gezinnen bij te staan. ‘Meer dan 80.000 leerlingen hebben hier gedurende circa 3 jaar goed gebruik van kunnen maken. Ook de ouders hebben hun maatschappelijke voordelen hieraan gehad, doordat zij hierdoor hun andere maatschappelijke verplichtingen voor hun gezin en voor de samenleving hebben kunnen nakomen. Nu na evaluatie is gebleken dat dit project te duur was opgezet, maar tegelijkertijd onmisbaar is voor de sociale groei en ontwikkeling van onze samenleving, in het bijzonder van onze kinderen, heeft de regering besloten dat de NSO zeker weer zal worden opgevat. Vooruitlopend hierop heeft de regering besloten per januari 2016 alvast gefaseerd te starten met schoolvoeding’, aldus de president.
FR

error: Kopiëren mag niet!