Staking boot- en bushouders nekt VOJ Atjoni

Veel leerlingen van de VOJ-school te Atjoni kunnen niet naar school vanwege de staking van bus- en boothouders die niet of niet volledig zijn uitbetaald door de overheid. Van de 214 leerlingen waren er vandaag nog geen honderd aanwezig, allemaal uit Jaw Jaw en Gengeston.
Gengeston ligt niet ver van Atjoni. De kinderen van dit dorp hebben gelopen tot aan de overkant van de aanmeersteiger bij Atjoni. Van daaruit hebben zij hulp gevraagd aan particuliere bootsmannen die daar toevallig waren aangemeerd. Zo slaagden deze kinderen erin om de school te bereiken.
Vanuit Jaw Jaw hebben twee boten gevaren, vertelt een van de stakende bootslieden. Zijn collega’s zouden daartoe opdracht hebben gehad van een lid van de Nationale Assemblée. De kinderen uit de overige dorpen hadden geen keus en zijn thuisgebleven.
Er zijn in totaal zes boten die elk tussen 20 en 26 kinderen vervoeren, zegt Jeugdparlementariër Edgar Sampi van Sipaliwini. Verder zijn er drie bussen, die samen ongeveer 75 kinderen naar school vervoeren. Ook de bushouders zijn in staking. Sampi zal deze zaak ter sprake brengen in het Nationaal Jeugd Parlement, om extra aandacht te vragen voor deze problematiek.
Directeur Henry Jozefzoon van VOJ Atjoni betreurt de situatie. “Gelukkig kan ik de kinderen van het vierde leerjaar wel opvangen in het internaat, want zij beginnen op 14 december met de SO’s. In de andere klassen zijn wij vanaf vandaag genoodzaakt om de stof te herhalen, zodat de kinderen die de school niet konden bereiken een niet al te grote achterstand oplopen. Vandaag sluiten wij om 10 uur.” Jozefzoon is machteloos; hij kan niets doen voor meer dan 115 kinderen die de school niet kunnen bereiken vanwege deze situatie.-.

error: Kopiëren mag niet!