Het raadsel van de 8 decembermoorden duurt voort

Dew Baboeram (Sandew Hira) heeft gisteren een persconferentie gehouden, waarbij hij meer inzicht gaf in hetgeen besproken is tussen hem en president Desire Bouterse in het kader van zijn waarheidsvindingproject. Vanaf gisteravond tot vrijdag avond zal het gehele interview met Bouterse steeds in delen om 22:00 uur via de STVS worden uitgezonden met herhalingen om 12:00 uur ’s middags. Uit hetgeen Baboeram liet doorschemeren over het interview blijkt dat Bouterse heeft aangegeven niet te weten wie de 15 personen op 8 december 1982 heeft vermoord. Hij was niet bij het Fort Zeelandia aanwezig toen zij gedood werden. Hij heeft bij zijn terugkeer naar het Fort vernomen dat zij op de vlucht waren doodgeschoten. Omdat hij dit niet geloofde, heeft hij de pg en Nijhorst gevraagd om de zaak te onderzoeken. De resultaten van dit onderzoek heeft hij nooit onder ogen gehad. Wel zou hij weet hebben van een kopie van het onderzoeksrapport, welke in de kluis van De Surinaamsche Bank terecht was gekomen.
Bouterse blijft erbij niemand te hebben doodgeschoten, maar heeft wel aangegeven zich verantwoordelijk te voelen voor de moorden. Hij was de avond voor de moorden, nadat de 15 mannen waren opgepakt, nog in discussie met Horb en Bhagwandas over wat te doen tegen de mannen, die bezig zouden zijn geweest een tegencoup tegen de militairen te plannen. Hij had toen voorgesteld dat de mannen naar het buitenland gestuurd moesten worden. Hij was nimmer voorstaander van executie, een optie die ook overwogen werd. De vraag die rijst, is hoe Bouterse, die op dat moment de bevelhebber was, dus de leiding had, geen weet kan hebben van wie de mannen nu wel vermoord heeft als hij het, zoals hij aangeeft, niet heeft gedaan. Interessant is ook dat Bouterse tijdens het interview met Baboeram vertelt over de reden waarom de ontwikkelingshulp vanuit Nederland naar Suriname toe is stopgezet. Nederland zou de hulp hebben stopgezet nadat Bouterse geweigerd had het grootse Kabaleboproject voort te zetten. Nederland had hem bij een gesprek op de Nederlandse ambassade zelfs smeergeld (30 miljoen) aangeboden als hij dit toch zou doen. Ook is hem eens smeergeld aangeboden door een Nederlandse vertegenwoordiger van de staat om het land te verlaten en in een luxe villa in het buitenland te gaan wonen.
Ook de aantijgingen omtrent zijn betrokkenheid bij drugsactiviteiten zijn volgens Bouterse fabricages van Nederland om hem uit te schakelen. Baboeram gaf aan dat tijdens het gesprek heel veel zaken over Bouterse zijn gezegd, die nooit eerder gehoord zijn. Hij zal deze uitspraken en beweringen daarom toetsen door het voeren van gesprekken met mensen die in die periode bepaalde functies bekleedden. Al met al is Baboeram van mening dat door dit gesprek zijn verstandhouding met Bouterse beter is geworden en stelt hij dat hij er een ‘goed gevoel’ aan heeft overgehouden. Dit, ondanks het feit dat hij geen antwoord heeft gekregen op de vraag wie zijn broer vermoord heeft. ‘Ik heb hem gezegd dat ik denk dat hij het wel weet, maar dat hij het niet wil zeggen. Hij heeft toen gezegd dat ik het maar moet onderzoeken en dan zal zien dat hij de waarheid spreekt. Hij wil ook de waarheid weten en heeft daarom 100% medewerking aan mijn verder onderzoek toegezegd.’ Tegen eind 2016 wil Baboeram zijn onderzoek hebben afgerond.

error: Kopiëren mag niet!