Newmont voorspelt: goudprijs blijft dalen tot 2020

De Amerikaanse mijnbouwgigant Newmont maakt zich zorgen om de steeds dalende goudprijs. Volgens voorspellingen van de multinational zal de internationale goudprijs tegen 2020 nog ver beneden USD 1000 per ounce blijven. De goudmijnbouwgigant ziet de verbetering van de goudprijs tussen de USD 900 en USD 960 in 2016, maar een verdere daling van tussen de USD 850 en USD 950 per ounce in 2017. Hierna zal de goudprijs een stabielere wending aannemen en tussen de USD 650 en USD 750 per ounce tot 2020 komen te liggen. Een harde klap voor Suriname, die voornemens is om eind 2016/ begin 2017 de vruchten te kunnen plukken van de Meriangoudmijn. President Desi Bouterse heeft eerder aangegeven dat de huidige financiële malaise te overbruggen zal zijn wanneer Merian in 2017 in productie gaat. De reserveliquiditeit zal volgens hem krap blijven, totdat de Meriangoudmijn begint met de productie en begint te exporteren, waardoor het land inkomsten kan genereren. “Ik heb ze steeds gewaarschuwd. Het is een gevaarlijke zaak om de economie afhankelijk te maken aan de winsten van een bepaalde sector, die nog moet opstarten. Wie verzekert de Surinaamse gemeenschap dat het land inderdaad voordelen uit die mijn kan halen? Indien dit inderdaad mislukt, zal dat een financiële blunder voor het land opleveren”, stelt assembleelid Mahinder Jogi. De totale investeringen in de mijn bedragen US$ 900 miljoen tot een miljard dollar. Suriname neemt voor 25% deel aan dit project.
Geen enkel garantie dat mijn in 2017 in productie gaat
Jogi stelt verder dat er geen enkel garantie is dat de mijn inderdaad tegen 2017 in productie zal gaan, nog minder dat de goud- en olieprijzen omhoog zullen gaan. “Wanneer wij kijken naar de speech van de president, dan zegt de president dat experts niet binnenkort een opleving van de prijzen verwachten. Dit betekent dat op een langere termijn wij onze importen moeten diversifiëren. Welke indicatoren heb je, die je voornemens hard kunnen maken?”, stelt Jogi. De internationale goudprijs heeft in de afgelopen periode een flinke duik genomen. Thans staat deze op USD 1070 per ounce. “Wij verwachten om onze all-in sustaining costs (AIC) beneden de USD 1000 per ounce te houden en hiermee nog een winstgevende productie van tussen de 4.5 en 5 miljoen ounce goud over de komende vijf jaren te hanteren”, stelt Gary Goldberg, president en chief executive officer van Newmont. De goudproductie zal volgens Goldberg tot 2017 naar verwachting toenemen tussen 5,2 miljoen en 5,7 miljoen ounces, in vergelijking met 4,8 miljoen tot 5,3 miljoen in 2016. De Meriangoudmijn zal haar bijdrage moeten leveren aan de opvoering van de productie. De totale kapitaaluitgaven zijn naar verwachting tussen 1,2 miljard dollar en 1,4 miljard dollar in 2016. Deze daalt verder tot tussen USD 900 miljoen en 1 miljard dollar in 2017. De kapitaaluitgaven behelzen ook de opzet van de Meriangoudmijn.
Veel hogere voorspelling van goudprijs
Bij de ondertekening van het contract hadden partijen verwacht de productiekosten van het mijnen. In de eerste 5 jaar was geschat een prijs tussen de US$ 750 en US$ 850 per ounce (28,3 gr). Merian bevat goudreserves van 4,2 miljoen ounces (120.000 kg). Het gebied zal naar verwachting gemiddeld 300.000 (8.505 kg) tot 400.000 ounces (11.340 kg) goud per jaar produceren tegen concurrerende kosten over een mijnlevensduur van 11 jaar. Hogere ertskwaliteit in de eerste fasen zal de jaarlijkse productie opvoeren tot gemiddeld 400.000 tot 500.000 ounces (14.175 kg) goud per jaar in de eerste 5 jaar. Merian zal opereren onder de vlag van Surgold, een volledige dochterentiteit.
FR

error: Kopiëren mag niet!