Eendaagse beurs voor mensen met een beperking

Beurs voor mensen met een beperking moet uitgroeien tot nationaalniveau 1In verband met de Internationale Dag voor de Mens met een Beperking heeft de Ester Stichting het initiatief genomen om samen met andere instellingen die zich bezig houden met mensen met een beperking, een beurs te organiseren. De bedoeling van deze beurs is om de samenleving te informeren over mogelijkheden voor de mens met een beperking. ‘Soms zijn er mensen die een beperking oplopen en denken dat zij niets meer kunnen doen, terwijl er andere mogelijkheden zijn. Echter legt een beperking nieuwe grenzen op en betekent niet het einde van de wereld.
Mensen konden hier heen om te informeren over opvang bij instellingen, het maken van een orthopedische schoen, monteurs die auto’s kunnen ombouwen voor mensen met een beperking enz.’ De beurs werd in het Flamboyant Park geopend door minister Joan Dogojo van Sociale Zaken en Volkshuisvesting.
Volgens de directeur van de Esther Stichting, Osei Jabini, worden er weinig nationale evenementen voor mensen met een beperking georganiseerd. “Vandaar dit initiatief. Zo kunnen wij gezamenlijk nagaan wat de mogelijkheden zijn voor deze doelgroep en hoe wij hen verder daarin kunnen ondersteunen”, benadrukte de directeur. Jabini is ontzettend blij met de instellingen die elk op hun wijze een wezenlijke bijdrage hebben geleverd aan de totstandkoming van deze beurs. De bedoeling is dat het jaarlijks wordt gehouden, tot het op een nationaal niveau kan worden gebracht. “Dit, zodat de mens met een beperking ook een plaats krijgt in de maatschappij.”
Volgens de minister is het een plicht van de overheid zorg te bieden voor de doelgroep zonder enige discriminatie. De bewindsvrouwe gaf ook aan sedert haar aantreden bezig te zijn met een uitzetting van het werk om zodoende zaken goed en doelgericht uit te voeren op elk vlak van het ministerie. “Personen met een beperking moeten de zonnetjes worden in de ontwikkeling van Suriname”, zegt minister Dogojo. Naar haar zeggen moet worden nagegaan in hoe verre de doelgroep binnen de richtlijnen van het uit te voeren beleid kan worden ingezet op dit vlak, zodat zij zich verder kunnen ontwikkelen.
De bewindsvrouwe maakte gelijk gebruik van de gelegenheid om de nieuwbakken onderdirecteur Ashwin Chitanie van de afdeling Kategoriaal Maatschappelijk Werk (KMW) van haar ministerie voor te stellen aan de aanwezigen. De onderdirecteur heeft zelf ook een beperking, maar zegt desondanks blij te zijn met het vertrouwen dat de minister in hem gesteld heeft. Ook omdat hij precies weet wat de ‘kreet’ is van deze doelgroep, zal hij zicht tot het uiterst inzetten om adequate invulling te geven op dit vlak.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!