Staat verplicht burgers om vuilniszak van SRD 1 te kopen

‘In deze financieel moeilijke periode waar het salaris van de kleine man met 50% is achteruitgegaan, gepaard gaande met een devaluatie, verhoogde stroomrekeningen en een verhoging van brandstof en alle goederen, verplicht de Staat de burgers om een vuilniszak voor SRD 1 te kopen. Doen de burgers hun vuil niet in deze speciaal gekleurde zak, dan wordt hun vuil niet meegenomen door de vuilophaalwagen.’ PL-assembleelid Ingrid Karta-Bink schrok zich gisteren kapot toen zij van de winkelier te horen kreeg dat de donkerblauwe vuilniszakken voor Commewijne voor een bedrag van SRD 1 worden verkocht. De winkelier vertelde haar dat de leverancier een vuilniszak voor hem verkoopt voor SRD 0.90. Het is een Surinaams bedrijf dat deze gekleurde vuilniszakken voor de verschillende districten vervaardigt.
‘Burgers afgeperst en uitgebuit door de Staat’
Grofweg berekend moet de kleine man verplicht maandelijks SRD 30 uitgeven aan vuilniszakken van de Staat, terwijl een rol normale zwarte vuilniszak SRD 8 per rol kost. Er zitten 20 zakken in zo een rol. Karta-Bink kan het zich niet voorstellen dat de Surinaamse leverancier van de gekleurde vuilniszakken een autoriteit gebruikt om zijn peperduur product door de keel van de kleine man te drukken. ‘Dat is niet goed. De burgers worden afgeperst en uitgebuit door de Staat.’ De PL-volksvertegenwoordiger uit Commewijne benadrukt dat de burgers in deze moeilijke periode juist de kansen en mogelijkheden aangeboden moeten krijgen zodat ze kunnen bezuinigen. ‘De Staat moet erop toezien dat de burgers niet onnodig in de kosten worden gejaagd.’
Districtsverordening moet gewijzigd worden
Karta-Bink, die voorheen de burgermoeder was van Commewijne, zegt dat op basis van de districtsverordening, de dc’s de burgers kunnen verplichten hun vuil in de gekleurde zakken te plaatsen. Een deel van de winst gaat dan naar de districtskas. Maar deze wet, de districtsverordening, is nog niet bekrachtigd. In navolging hiervan beginnen de dc’s al met de introductie van de gekleurde zakken. Karta-Bink, die ook zitting heeft in de vaste commissie van Regionale Ontwikkeling, streeft ernaar dat er wijzigingen aan deze districtsverordening worden aangebracht, alvorens deze wet wordt aangenomen. Zij wil niet dat vooral de kleine man gebukt moet gaan onder wetgeving die ondoordacht is aangenomen. Karta-Bink wijst er ook op dat de gekleurde zakken niet geweldig groot van formaat zijn. Zij zijn even groot als de zwarte vuilniszakken die voorzien zijn van een gele lint. De normale zwarte vuilniszakken zijn groter en steviger.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!